Son Güncellenme:
Evinizi güzelleştirmenin en etkili yollarından biri kuşkusuz çiçek yetiştirmektir. Birçoğumuz çeşit çeşit ve rengarenk çiçeklerle dolu bir evde kendimizi daha pozitif ve mutlu hissederiz. Ancak evinizi güzelleştiren bu doğal ve masum güzelliklerin hastalanmanıza sebebiyet verebilen zehirli çiçekler olabileceğini biliyor muydunuz?
Alımlı, göz alıcı renklere sahip olan siklamen çiçeğinin yumrularında bulunan zehirli toksinler çok az miktarda yenildiğinde bile, kusma, havale ve hatta felce varan hasarlar yaratabiliyor. Mutfak penceresinin kenarında masum güzelliğiyle büyüleyen açelya çiçeğinin yaprakları ise yenilmesi halinde mide bulantısı, baş dönmesi, bağırsaklarda kramp, kusma ve deride kaşıntı gibi etkiler yaratıyor.Zehirli çiçekler sınıfındaki iç mekan bitkileri arasında bulunan difenbahya, yapraklarının çiğnenmesi halinde vücutta büyük rahatsızlıklar meydana getirebiliyor. İç ve dış mekanlarda sıkça kullanılan sarmaşık bitkisi de yapraklarına ve meyvelerine dokunulduğunda deri iltihabına neden olabiliyor. Yapraklarının yenilmesi halinde insan ve hayvanlarda nefes darlığı, kasılma ve kusmalara yol açabiliyor.
Güzellik ürünlerinde içeriği kullanılan ve doğru kullanıldığında faydalı bitkilerden biri sayılan Aloe Vera bitkisi de zehirli çiçekler familyasına dahil bulunuyor. Bitkinin iç kısmında bulunan jel özü son derece faydalı olmasına rağmen, sarı üst katmanının altında bulunan jel ile temas etmemek gerekiyor. Noel çiçeği olarak bilinen ve salon bitkisi olarak kullanılan ev bitkisi de, yenmesi halinde alerjik etkiler yaratabiliyor.Bahçe süslemesinde klasikler arasında bulunan ortanca çiçeği, büyülü güzelliğine rağmen yenilmesi halinde sizi hasta edebilecek özellikler taşıyor. Mor rengi ile huzur veren iris çiçeği de, güzel ama zehirli çiçekler arasında bulunuyor. Yenilmesi halinde, bulantı, kusma ve ateş başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabiliyor. Üstelik bu etki, yalnızca insanlar için geçerli değil. Hayvanlar da bu bitkiyi yemeleri halinde aynı rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor.
Zakkum çiçeği, bilinen en zehirli çiçeklerden biri olarak bahçeleri süslüyor. Çiçeklerinin güzelliği sebebiyle tercih edilen ağacımsı süs bitkisi, yapraklarının yenmesinden ötürü ölümlere sebebiyet verebiliyor. Sümbül, fulya ve nergisler de aynı familyanın çiçekleri olarak, yanlışlıkla yenmeleri halinde vücutta rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bulantı, kusma, ishal ve şiddetli mide ağrılarına sebep olabilecek kadar etkili bir zehir içeriyorlar.Dokunulduğunda bile sizi zehirleyecek bir başka süs bitkisi de çuha çiçeği. İçerdiği toksinler öyle güçlü ki, yapraklarına ve hatta kurumuş çiçeklerine dokunduğunuzda bile, vücudunuzda alerjik reaksiyonlar yaratabiliyor. İlkbaharda açan müge çiçeği, gölgede yetişen ve güzel kokan çiçekleriyle narin süs bitkileri arasında bulunuyor. Ancak müge çiçeği de süs bitkisi olarak zehirli çiçekler sınıfına giriyor.