18.03.2021 - 17:56 | Son Güncellenme:
İster sahibinden, ister emlak komisyoncusundan bilgi almış olun, tapu belgesini görmeden işlemlerinizi tamamlamayın. Özellikle, evinizin iskânlı olup olmadığına, kat mülkiyeti ya da irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığına, kime ait olduğuna ve ipotekli olup olmadığına bakmanızı öneririz.
Bu konuları açacak olursak;
Almaya karar verdiğiniz dairenin ve içinde bulunduğu bina arsasının projeye uygunluğu, kredi ödemesi devam ediyorsa üzerinde ipotek olup olmadığı ya da satışa engel bir karar bulunup bulunmadığı incelenmelidir. Tüm bu bilgilere artık e-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
İSKÂNSIZ EVLERDEN UZAK DURUN
Özellikle büyük şehirlerde iskân sorunu sıkça karşınıza çıkabilir. Kat izni verilmeyen semtlerde, kaçak kat çıkılmış olması, bina girişinin altta dubleks elde etmek için projeye uygun yapılmaması gibi sebeplerle iskânı alınmamış binalar oldukça bulunmaktadır. Binanın belediye tarafından henüz denetlenmemiş olması, denetlenmeyecek anlamına gelmemektedir. Siz siz olun, ileride yıkılma ihtimali olan kaçak bir daireyi ya da büyük cezalar ödemek zorunda kalabileceğiniz bir evi almayın. Bu daireleri gezerken “başvurusu yapıldı, sonuç bekliyoruz" cümlesini de sıkça duyabilirsiniz. Tedbiri elden bırakmamanızı öneririz.
DEPREM YÖNETMELİK YILLARINA DİKKAT
Ev alırken, bina yaşı ve tapuda belirtilen metrekare ile size söylenen bilgileri de karşılaştırmalısınız. Bina yaşının size 2 yıl genç söylendiğini, gözünüzle ayırt etmeniz çok zor olacaktır. Ancak Deprem Yönetmeliği’ne uygunluk vb. konular söz konusu olduğunda 1 yılın bile çok önemi vardır.
Kullanım alanının genişliği de sizin için önemli olmalıdır. Bazen daireleri boşken gezdiğiniz zaman genişliği hakkında bir fikir elde edemeyebilirsiniz. Öte yandan tapuda yer alan metrekare bilgisine her zaman güvenebilirsiniz.