Son Güncellenme:
Saksı çiçekleri yaşam alanlarımızı süsleyen, her baktığımızda bizi mutlu eden kolaylıkla duygusal bağ kurabildiğimiz bitkilerdir. Ev dekorasyonumuzun bir parçasıdır ve evlerimizin daha sıcak ve samimi görünmesini sağlar. Çiçek bakımı ile ilgili küçük ipuçları saksı bitkilerimizin daha sağlıklı olmasını ve uzun yıllar bizimle yaşamalarını sağlar.Her çiçeğin yaşam alanlarına en uygun yerde tutulması, düzenli çiçek bakımı yapılması gerekir. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu nem, güneş ışığı, sıcaklık gibi değerler farklıdır. Çiçeklerin ihtyaç duyduğu bu özelliklerin sağlanması çiçek bakımının olmazsa olmazıdır. Ancak bazen elinizden geleni yaptığınızı düşünseniz de saksı bitkiniz bir süre sonra canlılığını kaybeder. Bu durumda çiçek bakımı ile ilgili tavsiyeler hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Çiçekler geldikleri çevrenin şartları farklı olduğundan değişik ışık ihtiyaçlarına sahiptir. Bazı bitkiler direkt güneş ışığı isterken bazıları gün ışığını bazıları ise gölge alanları ister. Örneğin çiçekli bitkiler az miktarda direkt güneş ışığı sever, yeşil bitkileri direkt güneş ışığı almayan yerleri hatta bazı çeşitleri gölge yerleri sever, kaktüs gibi bitkiler ise bol güneş ışığı sever.Evinizdeki saksı çiçeğinin solgun yaprakları varsa, yaprakları arasında büyük boşluklar varsa ve alt tarafındaki yapraklar sararıp dökülüyorsa saksı bitkiniz yeterince ışık alamıyor olabilir. Böyle durumlarda çiçeğinizi evin daha çok güneş alan bir yerine taşımanız sorunu çözüp çiçeğinizi sağlığına kavuşturmaya yetebilir. Eğer bitkinizde kahverengi lekeler varsa ve yaprakları kuruysa bitkiniz muhtemelen direkt güneş ışığı alıyor ve bu ona zarar veriyordur. Bu durumda bitkinizi pencere kenarından iç alanlara doğru taşımanız ya da direkt güneş almayan örneğin kuzey cephesine bakan bir cama götürmeniz gerekir.
Her bitkinin yaşayabilmesi için belirli bir miktar neme ihtiyacı vardır. Evinizde her mekan farklı nem seviyesine sahiptir. Banyo evin en nemli ortamıdır. Mutfak onu takip eder ve oldukça nemli olabilir. Salon ve oturma odası ya da yatak odaları daha az nemli alanlardır. Koridorlar ise genellikle en kuru alanlardır.Kışın ısıtıcıların çalışmasıyla birlikte evdeki nem oranı oldukça düşer. Eğer bitkinizin yaprak uçları kahverengiye döndüyse veya yaprakları solgun ve sarı kenarlıysa, yapraklarda dökülme gözlemliyor ve çiçekleri buruşuk buluyorsanız, muhtemelen eviniz çok kuru ve bitkiniz yeterince nem alamıyor demektir. Bu durumda bitkinizi daha nemli bir odaya taşımak ya da çiçeklerin yapraklarını su spreyi ile nemlendirmek gerekir.
Bitkinin besini, olmazsa olması gübredir. Bitkiniz yeterli minaralleri alamazsa düzgün büyüyemez, canlılığını yitirir ve hastalıklara yakalanma ihtimali artar. Eğer bitkinizin solgun yaprakları var, yavaş büyüyor ya da alt yaprakları dökülüyorsa bitkiniz yeterli besin alamıyor demektir. Bu durumda çiçekçilerden ya da marketlerden alacağınız gübreyi tavsiye edilen miktarda bitkinizin toprağına koymanız gerekir.