Son Güncellenme:
Konut sektöründe balon var- yok tartışması yıllardır sektörde tartışılmaya devam ediyor. Bazı kesimlere göre hem fiyatlar şişiriliyor hem de arz fazlası var ve bu balon patladığı takdirde sektör ve ekonomi zarar görecek.
Diğer kesime göre ise, arsa kıtlığı, inşaat malzemesi maliyetlerinde artış gibi nedenlerden ötürü fiyat artışı normal hatta olması gerekenin altında bir seviyede. Talep ise oldukça fazla ve konut üretimi bunu karşılayabilecek kadar bile yeterli değil.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen İnşaat ve Konut Konferansı'nda sektörün önemli isimlerinden İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Artan nüfus, gelişen ihtiyaçlar nedeniyle konut talebi artıyor, ve sektörde balon yok. Üretim artırılmalı" şeklinde konuştu.
Peki bu balon nedir?
Dr. Ahmet Büyükduman'ın Bir kent efsanesi Konut Balonu kitabında konu detaylı olarak ele alınmış.
Büyükduman, "Konut piyasalarında fiyatlar arzın talebe gecikmeli olarak tepki vermesi nedeniyle dalgalı bir seyir izler. Bu nedenle konut piyasasında fiyatları etkileyen şoklar daha çok talep yanlıdır." diyor.
"Gayrimenkul fiyat balonları aralarında ABD, Avusturalya, Japonya, İngiltere, İrlanda, İsveç'in olduğu gelişmiş ülkelerde gözlemlenmiştir. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de 2006 yılında başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılan finansal kriz, konut fiyat balonu kaynaklıdır." diyen Büyükdumanlı ülke ekonomilerinin hatta dünya piyasalarının konut balonları sayesinde etkilenebileceğinin altını çiziyor.
Büyükduman'ın kitabına göre, konut fiyat balonlarının oluşumu arz ve talep yönlü birçok faktöre bağlanmaktadır.
Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller ise Türkiye’de gayrimenkul sektöründeki fiyat artışının tehlikeli durumda olmadığını açıkladı. Shiller, “Türkiye’de gerçekten konut fiyatlarında çok hızlı bir artış var ancak alarm verici durumda değil. Balon şişmeye başladı ama ABD ya da başka ülkelerdeki kadar ciddi bir durum yok” dedi.
Bengü Öner - Milliyetemlak