Son Güncellenme:
Aparmanda ve sitede yaşam, değişen, gelişen güvenlik ve sağlık gereksinimlerini karşılamak için birtakım yasalara bağlanmış durumda. İleride güvenlik ve sağlık riskleriyle ya da para cezaları gibi yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamanız için apartman ve site yönetiminin bu yasalara uygun şekilde davranması ve gerekli adımları atması şart.
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün Apartmanlarda Risk Değerlendirmesi Rehberi’ne göre; 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca apartman, bina ve sitelerde risk değerlendirmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Apartmanlarda Risk Analizinin Yapılması
Risk analizi iki şekilde gerçekleştirilebilir:
Risk analizi ilk olarak; apartmanın kendi bünyesinde, apartman yöneticisi, konut sakinleri ve apartman görevlisinden oluşan bir ekiple gerçekleştirilebilir. Bu ekip, Çalışma Bakanlığı’nın rehber amaçlı hazırladığı listenin üstünden geçerek, apartmanda yaşam güvenliğini artırmak ve sakinlerin sağlığını korumak için gerekli adımları atmış olur.
İkinci seçenekte ortak sağlık güvenlik birimlerinden (OSGB) destek alınabilir. Apartmandaki ekip, uzmanlık gerektiren konularda, kendi istekleri doğrultusunda OSGB’lerden yardım alabilir. Bu birimler dışında, iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimlerinden de destek almak mümkün.
Risk Analizinde Kontrol Edilecek Maddeler
Modern apartmanlarda ve sitelerde yaşam güvenliği birçok farklı sebepten riske girebilir. Risk analizi bu sebeplerin tespit edilmesi ve daha sonra giderilmesi açısından büyük önem taşır. Risk listesi sabit değildir, belli aralıklarla güncellenir. Aynı şekilde, risk analizinin de belli aralıklarla tekrarlanması gerekir.
Risk analizi kontrol listesinde; binanın iç ve dış zeminlerinin durumu, merdiven ve yürüme yollarının aydınlatması, elektrik kutularının ve kablolarının kontrolü, binadaki makinelerin acil durum mekanizmaları, asansörlerin kontrolü ve bakımı, yangın merdivenlerinin durumu, kömür kullanan binalar için kazan dairesi bakımı, otoparkların durumu gibi birçok madde yer alır.
Apartmanlarda Çalışanlar İçin İş Sağlığı ve Güvenliği
01.07.2016 tarihinde, az tehlikeli iş yeri sınıfında sayılan apartman ve siteler için sadece tek bir çalışanları bile olsa OSGB’lerden İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alma zorunluluğu geldiğini ve bunu yerine getirmeyenlere para cezası uygulanacağını unutmayın. Sitelerde kat görevlisi, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, muhasebeci ve spor hocası gibi daha çok sayıda çalışan olduğu için site yönetimlerinin çok daha dikkatli olması gerekli.
Siz de site hayatına adım atmak ve buralarda sunulan hizmetlerden yararlanmak isterseniz Milliyetemlak.com’da, on binlerce kiralık ya da satılık apartman dairesi ilanını muhit ve fiyat kriterlerinize göre filtreleyerek inceleyebilirsiniz.