07.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara
Türkiye genelindeki belli başlı sanayi ve ticaret odaları ile banka yöneticileri, global krizin Türkiye’ye olası etkilerini görüştü. Kredi geri dönüşleri ve sendikasyon kredilerinin de gündeme geldiği toplantıda, sektörlerin şikayetleriyle ilgili bir rapor hazırlanıp Başbakan Erdoğan’a sunulmasına karar verildi.
Başta kredi dönüşleri olmak üzere toplantıda dile getirilen konuların, bankacı ve reel sektör temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından rapor haline getirilmesi benimsendi.
Söz konusu raporun, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da görüşüne sunulacağı, bu iki ismin onayından sonra Başbakan Erdoğan’a ya da Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’e iletileceği kaydedildi.
Reel sektör ve finans sektörü temsilcileri dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde biraraya geldi. Hisarcıklıoğlu toplantının basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, “Finans sektörü ile reel sektör aynı elmanın iki yarısıdır. Bu yüzden de biri kötü durumda iken diğerinin iyi durumda olmaması beklenmemelidir” dedi.
Erdoğan’a büyüme desteği
Küresel krizin, bankaların ve şirketlerin bilançolarıyla Türkiye’ye taşındığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“KOBİ’lerin finansmana ulaşım olanaklarının önümüzdeki dönemde açık tutulmasının hayati öneme sahip olduğu bir dönemdeyiz. Önümüzdeki dönemde, Türkiye büyüme temposunu korumak zorunda. Büyümeyi sürdürmek için yurtiçi ve yurtdışı finans kanallarını açık tutmaya mecburuz.”
Bankaların aracılık işlevlerini yerine getirebilmeleri için kamunun mali sistem üzerindeki ağırlığı ile aracılık maliyetlerinin ve kamu borçlanmasının azaltılmasının şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun da mali disiplinin sürdürülmesi ve kamuda harcama reformunun gerçekleştirilmesiyle mümkün olacağını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “Reel sektör üzerindeki girdi maliyetlerinin azaltılması ve yatırım ortamının iyi leştirilmesine yönelik yapısal reform sürecinin devam ettirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
‘Sorumlu mercidekilere sorun’
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ise, bankaların dış yükümlülüklerine devlet garantisi verilmesiyle ilgili olarak, böyle bir taleplerinin olmadığını bildirdi. Özince, “Bunun gerekli olduğunu, takdir edecek sorumlu mercideki insanlara sormak lazım” dedi.