EkonomiYusufeli Barajı için tarihi gün!

Yusufeli Barajı için tarihi gün!

22.11.2022 - 13:46 | Son Güncellenme:

Artvin'de yapımı tamamlanan ve çift eğrilikli beton kemer sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin 1. dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), bugün açıldı.

Yusufeli Barajı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle su tutmaya başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Yüzyılı’nın en gurur verici eserlerinden biri olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralimizi bugün hizmete alıyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun."

Haberin Devamı

BAKAN DÖNMEZ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Yusufeli Barajı açılışında konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez şu ifadeleri kullandı: "Bugün dünyanın en büyük 5. barajını hizmete almanın gururunu yaşıyoruz. Şanlıurfa gibi 2.5 milyonluk şehrin enerjisini tek başına karşılayacak. 558 megawatt kurulu gücü ile toplam HES gücümüzün yüzde 1.7’sine geliyor. 5 milyar liralık katkı sağlayacak. Böylesine devasa bir yapı ancak yönünü geleceğe çeviren bir Türkiye yüzyılı vizyonuyla mümkün olabilirdi.

Yusufeli Barajı için tarihi gün

Bugün Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücünün yüzde 50’sinden fazlasını HES’ler oluşturuyor.

Su akar Türk bakar devri kapandı. Su akar Türk yapar devri başladı. HES’lerin sadece inşasında değil burada kullandığımız teknolojilerin yerlileştirilmesi de büyük bir aşama kaydettik. HES’ler için en önemli parça olan jeneratör ve türbin otomasyon sistemleri EÜAŞ’ın imzasını taşıyor."

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Yusufelili kardeşlerim sizleri Artvin’imizin tüm ilçelerindeki, tüm köylerindeki her bir kardeşimizi sevgiyle selamlıyorum. Bugün bizim için çok mutlu bir gün. Bugün Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye vizyonumuzun en özel yatırımlarının Türkiye’nin en büyük barajı olan Yusufeli barajımızın, dev eserin açılışı için bir aradayız.

Yusufeli Barajı için tarihi gün

Dik yamaçların eteğinde kurulmuş mert insanların yurdu Artvin’imizdeyiz. Yeni Yusufeli’ni inşa edeceğiz demiştik. Gece gündüz demeden çalıştık. Hem merkezde hem ilçelerinde yeni Yusufeli’ni inşat ettik.

Artvin’imiz her zaman Cumhurbaşkanımızın arkasında dimdik durdu. İnşallah 2023 yılında da Artvin’imiz, Yusufeli’miz sayın Cumhurbaşkanımıza en yüksek desteği verecektir. Yeni konutlarımızın, iş yerlerimizin, sanayi sitelerimizin hayırlı olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyor Allah’a emanet diyorum."

YUSUFELİ BARAJI HAKKINDA

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi`nde, Artvin`in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye`nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Haberin Devamı

Orta Çoruh Havzası`nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012`de başlandı.

Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi`nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye`de birinci, dünyada 5`inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

EKONOMİYE YILDA 5 MİLYAR LİRALIK KATKI

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye`nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2`si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya`nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek.

Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi. Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.