04.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne 2019 yılında imza atan sigorta şirketi BNP Paribas Cardif’te kadınlar, tüm çalışanlar içinde yüzde 56 gibi yüksek bir orana sahipken, kadın yöneticilerin oranı da yüzde 50’ye yaklaşmış durumda.
Kadınların iş hayatındaki yerini güçlendirme ve kadın istihdamına katkı sağlama misyonları doğrultusundaki çalışmalara önem verdiklerini vurgulayan BNP Paribas Cardif Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceren Höbek Semayiş, 35 ülkede hizmet veren tüm grup şirketleri arasında bu ilkeleri imzalayan ilk ülke olduklarını açıkladı. Semayiş, şunları söyledi:
“Böylelikle, Cardif çatısı altında kadın çalışanlarımız özelinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı, imza attığımız Kadının Güçlenmesi Prensipleri ilkeleriyle güçlendirdik. Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne attığımız imza ile cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması, kadın ve erkeklere adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması, kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesi, kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi gibi konularda taahhütte bulunduk. Bugün itibariyle Cardif’li kadınlar olarak çalışan dağılımı içinde yüzde 56 gibi yüksek bir orana sahibiz. Yönetim kademesinde de cinsiyet eşitliğine çok yakın bir noktadayız. Yöneticilerimizin yüzde 48’i kadınlardan oluşuyor. Son dönemdeki müdür ve üstü yönetim pozisyonlarımızdaki terfilerde kadınlar yüzde 75 gibi büyük bir orana ulaştılar. Tüm terfilerdeki kadın çalışan oranımız ise yüzde 61 olarak gerçekleşti.”
Doğru işe doğru kişi
İnsan kaynakları vizyonlarını insana yatırım ve sürekli gelişim ilkelerinin ışığında belirlediklerini ifade eden Ceren Höbek Semayiş, şöyle devam etti:
“Hedefimiz doğru işe doğru kişiyi konumlandırmak, çalışanlarımızın teknik ve yönetsel becerilerini destekleyerek ‘alanında uzmanlar’ yetiştirmek. Bu kapsamda, işe alımlarımızda çalışanın kadın veya erkek olmasına değil, açık pozisyonlarımızda adaylarımızı işe uygun tecrübe ve bilgiye sahip olmalarına göre değerlendiriyoruz. Aynı şekilde cinsiyete dayalı değil deneyim ve pozisyona uygun maaş politikamız bulunuyor. Çalışma koşullarımızda sunduğumuz esnek çalışma saatleri ve esnek hibrit çalışma modeli ile tüm çalışanlarımızın çalışma saatlerini düzenlemelerini sağlıyor, iş ve özel yaşam dengesini ön planda tutuyoruz. Kadın çalışanlar başta olmak üzere BNP Paribas Cardif çalışanları psikolojik, tıbbi, mali ve hukuki konularda bilgi sahibi olmaları için çalışan destek ve bilgi hattından faydalanabiliyor. Kadınların sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmeleri için kadın hastalıklarından gebe izlemine, psikologdan diyetisyene kadar şirket içerisinde çeşitli sağlık hizmeti uygulamaları gerçekleştiriliyor. Aile içi iletişimi desteklemek amacıyla bu konuyla ilgili eğitimler ve aile içi iletişimi destekleyecek çeşitli seminerler düzenleniyor. İş özel yaşam dengesini korumak üzere Cardifli anne ve babalarımız, karne günü, okulun ilk günü, doktor kontrolü gibi ailevi ve özel durumlarda da esnek saat uygulamasından yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra Cardif Flexbox program ile çalışanlarımız yan haklarını belirleyebiliyor, bütçesine ve yaşam tarzına en uygun hakkını seçebiliyor ve böylelikle çalışanlarımıza kişiselleştirilmiş çalışan deneyimi sunma imkânı veriyoruz.”
Robota 75 bin Euro’luk hibe
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, büyük şirketlerin tedarik merkezlerinde, depolarında ya da fabrikalarında kullanılması amacıyla geliştirdiği otonom taşıma robotuyla Avrupa Birliği’nden 75 bin Euro hibe almaya hak kazandı. Yapay zeka yardımıyla rota çizebilen, insan gücü ihtiyacını yüzde 70 azaltan robotla Avrupa’ya açılan ekim, bu desteği alan 132 kadından biri oldu.
“Women TechEu” adlı program çerçevesinde hibe alan Pınar Oğuz Ekim, robota ilişkin şu bilgileri verdi:
“Örneğin; fabrikanıza ait binlerce metrekarelik büyük bir deponuz var. Buradaki bir malzemeyi, insan gücüyle taşıyıp istenen yere yerleştirmek ya da almak zahmetli, uzun ve hataya açık bir iş; ancak birbirleri ile haberleşip (filo halinde) yapay zeka yardımı ile en verimli rotaları planlayan; yüz, 500 ve bin kilogram gibi farklı taşıma kapasitesine sahip robotlarımız sayesinde, üç kat daha verimli şekilde bu işlemleri yapabilmeniz mümkün. Robotlarımız, belirlenen konumu bulma noktasında da üç santimetrelik hassasiyete sahip. Yön bulma konusunda oldukça iyi olduğu testlerle kanıtlandı. Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde robotları akıllı saatler üzerinden bile gözlemleyip iş emri vermek mümkün. İzmir Bilimpark’taki 75 metrekarelik alanda showroom açtık, firmalar buraya gelerek robotlarımızı inceleyebilir. Robotlarımızı geliştirmeyi, artan teknolojiyle birlikte robotlarımıza yeni özellikler eklemeyi sürdüreceğiz. En büyük hedefimiz yurt dışına açılmak, bu güzel projenin oradaki firmalar tarafından benimsenmesini sağlamak.”
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr