EkonomiYılın en büyük halka arzına 2.3 kat talep geldi

Yılın en büyük halka arzına 2.3 kat talep geldi

12.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut’un ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon TL’ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu. Hisse senetlerine 2.3 kat talep geldi.

Yılın en büyük halka arzına 2.3 kat talep geldi

Emlak Konut GYO’nun ödenmiş sermayesini 2.5 milyar TL’den 3 milyar 800 milyon TL’ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci sona erdi. 6 Kasım’da başlayan 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi.
Buna göre, Emlak Konut’un ikincil halka arzında hisse senetlerine 2.3 kat talep geldi. 20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde yatırımcının ilgi gösterdiği Emlak Konut halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu. Halka arzın büyüklüğü 1.6 milyar (3.25 milyar TL) dolara ulaştı.
Halka arz edilen hisselerin yüzde 80’i Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılara, yüzde 10’u Yurtiçi Bireysel Yatırımcılara ve kalan yüzde 10’u ise Yurtiçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2.5 milyar dolarlık (5,12 milyar TL) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep geldiği belirlendi.
‘Talepten memnunuz’
Halka arz süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sermayedarlarına katma değer yaratmak üzere yola çıkan Emlak Konut’un halka arzına gelen talepten memnun olduklarını söyledi.
Kurum, hafta başından itibaren ABD ve İngiltere’de yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerin son günü olan 8 Kasım 2013 Cuma günü itibarı ile süreci yürüten Merill Lynch ve Halk Yatırım aracılığıyla yatırımcılardan gelen taleplerin değerlendirildiğini açıkladı.
104 yabancı yatırımcı
Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğini söyleyen Kurum, “Bu yabancı yatırımcıların yüzde 49’u ABD, yüzde 29’u ise İngiltere’den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu. 104 yabancı yatırımcı bu halka arza katıldı” dedi.

Haberin Devamı

Yılsonunu kadar 15 bin satış hedefi

2003 yılından bugüne, 65 proje dahilinde yaklaşık 60 bin adet bağımsız birimin satışını gerçekleştiren şirketin satış cirosu 30 Eylül 2013 itibariyle 4.3 milyar liraya ulaştı. Eylül 2013 döneminde şirketin bağımsız bölüm satışları 10 binin üzerinde gerçekleşti. Murat Kurum bu rakam içinde bir kısım projelerin dahil olmadığını belirterek “Dolayısıyla yıl sonu için öngördüğümüz 15 bin adetlik satış hedefini tutturabileceğimizi öngörüyoruz” dedi. 2012 yılında 523 milyon lira net kâr elde eden şirketin 30 Eylül 2013 itibariyle net kârı 886 milyon lirayı aştı.

Son 5 yılın en büyük halka arzı

Emlak Konut’un ikincil halka arzının Türkiye’nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirten Murat Kurum, “Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yıl Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son beş yılda Avrupa’da gayrimenkul sektöründe gerçekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır’’ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜME ORANI YÜZDE 7.6 OLDU

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Ekim 2013 İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayınladı. ‘Siyaset/Ekonomi Risk Sarkacı Altında Dünya-Türkiye-İnşaat Sektörü’ başlıklı analizine göre yılın üçüncü çeyreğinde siyaset, ekonomi ve finans alanlarında kimi şaşırtıcı, kimi sevindirici, kimi ise kaygı verici bir dizi gelişme art arda yaşandı.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltma kararı ile ABD’nin bütçe krizi ve Suriye’deki iç savaş piyasaları dalgalandıran ve ekonomilerin kırılganlığını artıran etkenlerin başında geldi.
Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.4 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade eden TMB Başkanı Emin Sazak, inşaat sektörünün ikinci çeyrekteki büyümesinin ise yüzde 7.6’ya ulaşmış olmasını olumlu olarak değerlendirdi. Sazak, “Ekonominin büyümesinde stok artışları ile iç tüketimdeki göreli canlanmanın etkili olması, işsizlik oranının büyümeye rağmen artması, özel sektör yatırımlarındaki azalmanın devam etmesi üzerinde durulması gereken konular arasında yer alıyor” dedi.
Sağlıklı büyümenin finansal, sosyal boyutlarıyla sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizen Sazak, “Sanayi üretiminin artması, inşaat sektöründeki üretim artışının özel sektör kaynaklı olması, dış ticaretin büyümeye net katkısının pozitife dönmesi aynı derecede önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm laboratuvarı kurdu

Türkiye genelinde riskli binaların tespiti için incelemelerde bulunan Tektaş Kentsel Dönüşüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onayla Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm laboratuvarını açtı.
Laboratuvarda sadece kentsel dönüşüm kapsamında binalardan alınan örnekleri incelediklerini belirten Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm laboratuvarını açtıklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan kentsel dönüşüm laboratuvarlarının son teknoloji cihazlar kullanarak binalardan aldığı numuneleri analiz ettiğini vurgulayan Çatalkaya, malzeme dayanımları ve binanın durumuyla ilgili rapor hazırlandığını, hazırlanan bu raporların bakanlığa gönderildiğini kaydetti.
Bugüne kadar 1000 binaya risk raporu verdiklerini açıklayan Hakan Çatalkaya, İstanbul ve İzmir’de merkez ofislerinin bulunduğunu belirtti. Çatalkaya, kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da 8 bin binanın bu sistemden yararlandığını aktardı.
‘Maliyet yarıya indi’
Kentsel dönüşüm kapsamında risk tespiti sürecine hız kazandırmak amacıyla 500 bin lira yatırımla kurulan laboratuvarın piyasada var olan rapor fiyatlarından yüzde 40 daha avantajlı olduğunu ifade eden Hakan Çatalkaya şunları kaydetti:
2 haftada tespit...
“Laboratuvarımızda inşaat mühendisi, laboratuvar denetçisi yüksek mühendisler ve inşaat teknikerleri olmak üzere toplam 15 kişi faaliyet gösteriyor. Amacımız vatandaşa güvenilir, uygun ve hızlı bir hizmet sunmak.”
Kentsel dönüşüm laboratuvarı hizmete girmeden önce bakanlığa gönderilecek raporların 2 hafta gibi bir sürede hazırlandığını ifade eden Çatalkaya, laboratuvarda 4 gün gibi kısa bir sürede raporun hazırlanarak bakanlığa iletildiğini belirtti.
Kentsel dönüşüm laboratuvarı sayesinde 4 günde binaların risk tespiti raporlarını hazırlayıp bakanlığa gönderdiklerini ifade eden Çatalkaya, bu sayede bakanlığın onay sürecinde hız kazandıklarını vurguladı. Çatalkaya, artık risk tespiti onay sürecinin 1 aydan 2 haftaya düştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Yüzde 10 peşinatla taksitleri teslime kadar erteleyecek

Haberin Devamı

Gürallar Yapı imzasıyla Kartal’da yükselen Lapis Han’da, teslimden sonra başlayacak ödemelerle ofis yatırımcıları ister taksitlerini kira geliri ile karşılıyor, isterse kira ödemek yerine kendi ofislerinin taksitini ödeyebiliyor.
Son ofislerin satışının devam ettiği projede, açılış sonrası için kiralama talepleri de toplanmaya başladı. Gürallar Lapis Han, Mart 2014’te teslim edilecek.
Son 22 ünitenin kaldığı projede, kampanyalı satışlar devam ediyor. Projede yüzde 10 peşinat ve teslimden sonra başlayacak taksitler ile ofis sahibi olmak mümkün.
Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, kampanya ile ilgili, “Lansmana çıktığı günden bu yana başarılı bir satış grafiği gösteren Lapis Han’da kalan 22 ünite için kampanya hazırladık. Teslimlerin yaklaştığı projemizde yüzde 10 peşinatla ofis satışı yapıyoruz” dedi.

Akıllı evlerde 24 ay sıfır faiz uyguluyor

Demir İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde akıllı ev sistemiyle hayata geçirilen Demir Romance’ta 24 ay sıfır faiz fırsatı sunuluyor. 776 daire ve 28 villanın bulunduğu projede, ticari birimlere de yer veriliyor.
Projede yaşam Kasım 2015’te başlayacak. 37 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilen Demir Romance Evleri’nde 22 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor. İnşaat alanı 170 bin metrekare olan projede banka kredisi de kullanılabiliyor.
1+1’den 4+1’e kadar farklı konut tiplerine ev sahipliği yapan projenin sosyal donatıları arasında yüzme havuzu, fitness center, Türk hamamı, basketbol sahası ve yeşil alanlar bulunuyor.

Zekeriyaköy’de her villaya özel bahçe ayırdı

2 blokta 4 villadan meydana gelen Gravür Zekeriyaköy’de teslimler Eylül 2014’te başlayacak. Proje, 225 metrekare + 125 metrekare bahçesi bulunan villalardan meydana geliyor. Sarıyer, Zekeriyaköy’ de doğa manzaralı Gravür Zekeriyaköy Villaları, Maslak tüneline 10 dakika, Maslak’ a 15 dakika mesafede konumlanıyor. Proje, Hacıosman- Taksim metrosuna 10 dakika uzaklıkta yer alıyor.
Akıllı ev teknolojisi kullanılan projede, ikiz dört villa yer alıyor. Projede her villanın kendine ait geniş bahçeleri yer alıyor.

WestSide İstanbul görücüye çıkacak

Şahinler Holding, Uzman İnşaat, Beyaz İnşaat, Mutlu İnşaat, Mes Turkuaz ve Mes İnşaat ortaklığında hayata geçirilen WestSide İstanbul bugün görücüye çıkıyor. Beylikdüzü’nde konumlandırılan WestSide İstanbul’da, 1152 daire bulunuyor.
Arsa alanı 74 bin metrekare olan projede, konutların büyüklükleri 40 metrekare ile 240 metrekare arasında değişiyor. 15 bloklu bir proje olan WestSide İstanbul projesinde peşin veya minimum yüzde 25 peşinat ödemeye yüzde 7 indirim uygulanıyor. Yüzde 50 peşin ödendiği takdirde 24 aya kadar vade farksız taksit imkânı sunuluyor. WestSide İstanbul’da teslimler 36 ay sonra gerçekleştirilecek.

Akasya Acıbadem projesi Mapic yolcusu

Saf GYO’nun projesi Akasya Acıbadem, dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC’te yabancı yatırımcılar ile buluşacak. Bu yıl 13-15 Kasım tarihinde Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen MAPIC’te dünya perakende sektörünün önde gelen isimleri yer alacak.
Saf GYO Genel Müdürü Sayın Zeynep Akdilli Oral, “Türkiye’nin en güçlü gayrimenkul şirketlerinden biri olarak, hem bilgi ve deneyimlerimizi uluslararası pazarda sergilemek, hem de Türkiye’deki kaçırılmayacak yatırım imkânlarını tanıtmak hedefiyle MAPIC’teyiz” dedi.

Yazarlar