29.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Bu yılbaşında çoğu kişinin kutlamayı evde yapması bekleniyor. Pazartesi akşamına denk gelen yeni yılı dışarıda kutlamanın maliyeti ise kişi başı 300 TL’den başlayıp, 1.500 TL’ye kadar çıkıyor.
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, yılbaşını dışarıda geçirmek üzere yapılan rezervasyonlarda geçen yıllara göre düşük bir talep olduğunu belirterek, “Ancak son dakika rezervasyonları seyri değiştirebilir. İşletmelere göre değişiklik göstermekle beraber İstanbul gecelerinde kişi başı dışarıda yılbaşı kutlaması ise 300 TL’den başlıyor. Çok özel restoranlarda ve otellerde sunulan ikram paketlerine göre ise bu kişi başı 1.500 TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.
Paketi iyi inceleyin
Yılbaşı eğlencesi için genelde lüks restoranlar ve yemek programlarının tercih edildiğini dile getiren Demirer, “Eğlence programını da paket program olarak sunan işletmeler daha fazla rağbet görüyor. Canlı müzik özellikle eğlence programları arasında aranan organizasyon türü” diye konuştu.
Demirer, rezervasyon yaptıracaklara da, “Fiyat sorarlarken eğlence ve ikram paketlerini doğru etüt etmelerini ve önerilen pakete göre fiyatları buna göre değerlendirmelerini öneririm. Yılbaşı geceleri genellikle yeni yıla girerken neşeli ve eğlenceli bir gece geçirip moral depoladığımız, gelen seneye enerji ile girmek istediğimiz özel geceler. Bu tür geceler için misafirlerin özellikle bildik ve tanıdık işletmelere, marka olmuş kurumlara daha fazla öncelik vermelerini tavsiye ederim. Böylece kötü sürprizler yaşanmasının önüne geçilir” tavsiyesinde bulundu.
Evde kutlamak ne kadar?
Evde aile sofrasında yeni yılı kutlayacak olanların da daha az olsada yine önemli bütçe ayırması gerekiyor. Çorba, yemek, salata ve tatlıdan oluşan bir menünün maliyeti 100 TL’yi buluyor. Sofrasını başka ürünlerle zenginleştirmek isteyenlerin ise biraz daha masraf yapması gerekiyor. Geleneksel yılbaşı hindisi, kırmızı et alacak olanların ise dört kişilik bir aile olarak 350 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Hindinin kilogramı 20 TL’den başlıyor, 3 kiloluk hindi fiyatı ise 150 TL’yi buluyor.
Kuruyemiş patlayacak
Yılbaşının vazgeçilmezlerinden biri kuruyemiş. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, sektörün geçen yılı 620 ton kuruyemiş tüketimiyle kapattığını aktardı. Yılbaşı döneminin sektör için kurtarıcı olduğunu kaydeden Karaman, “Geçen yıl 9.6 milyar TL’lik iç pazar büyüklüğünün 1.1 milyar TL’si aralık ayında, bunun 375 milyon TL’si de yılbaşı döneminde elde edildi. Bu yılbaşı döneminde de satışların 350-375 milyon TL arasında olmasını bekliyoruz. Yılbaşlarında ağırlıklı olarak Antep fıstığı, fındık, badem gibi ürünler satılıyor. Tüketicilerimiz bütçelerinin elverdiği ölçüde bu ürünleri tüketmekte, zaman zaman fiyat açısından daha avantajlı ürün olan ve yılın genelinde en fazla tüketilen ay çekirdeği ve yer fıstığının yanında leblebiyi de tercih ediyorlar. Bizler de her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı dönemi gelmeden önce tüm hazırlıklarımızı yaptık ve tüketicinin talepleri doğrultusunda ürünlerimizi sunmak için hazırız” açıklamasını yaptı.