09.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ - Salgının piyasalara etkileri hissedilirken, salgın öncesi yükselişte olan çevreci - sürdürülebilir fonlama yöntemleri küresel ölçekte 2020’de hız kazandı.
İklim değişikliği riski
Firmaların geleneksel finansal göstergelerinin yanı sıra çevreci, sosyal ve yönetişimsel göstergelerini de dikkate alan bu fonlamanın dünyadaki yükselişine, Türk bankaları da çevreci - sürdürülebilir tahviller ve sürdürülebilirlik temalı krediler ile katılım sağladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’ndan AA’nın derlediği bilgilere göre, salgının başladığı dönemden bu yana bankacılık sektörü, toplamda 1.8 milyar dolarlık, ortalama 5 yıl vadeli sürdürülebilir ve çevreci tahvil ihracı yaptı.
İhraç edilen çevreci ve sürdürülebilir tahvil miktarı 2016’dan bu yana toplam 2.7 milyar dolara ulaştı. İklim değişikliğine ilişkin riskler artık finansal sistemle doğrudan ilişkilendirilirken, bu durumun ekonominin geneline olumsuz yansıyacağı görüşü de dünyada yüksek sesle dile getiriliyor.
Ne anlama geliyor?
Doğal yaşama, çevreye ve iklime yarar sağlayan, sürdürülebilirliğe katkıda bulunan projeler için bütçe ve kaynak yaratan tahviller “yeşil tahvil” olarak nitelendiriliyor.
Bu tahvillerden elde edilen getiriler, geleneksel tahvillerden farklı olarak sadece yeşil projelerde kullanılıyor.
Enerji verimliliği, kirliliği önleme ve kontrol, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, biyoçeşitliliğin korunması, çevre dostu temiz ulaşım ve sürdürülebilir su gibi uygulamalar yeşil proje örnekleri olarak öne çıkıyor.
Türkiye’de 3 milyar dolar...
Yeşil tahvillerin küresel piyasa değerinin 2020 yılında yaklaşık 1 trilyon dolara ulaştığı öngörülüyor. Yeşil tahvcil ihracı, Türkiye’de ise ilk kez 2016’da Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından yapıldı. Yeşil tahvil ihracının toplam değerinin 3 milyar dolara yaklaştığı ifade ediliyor. TSKB Başekonomisti Burcu Ünüvar, “Sürdürülebilirlik perspektifinden kalkınmayı önceliklendiren bir büyüme çerçevesinin başarılı olabilmesi için özel sektörün bu vizyona uyum sağlaması son derece kritik. Bu uyumu destekleyecek unsurların başında yeşil finansal araçların ve yeşil finans piyasalarının gelişmesi geliyor” dedi.