EkonomiYerli ve milli savunma atağı

Yerli ve milli savunma atağı

02.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

IDEF’te ilk kez görücüye çıkan Türk savunma sanayii ürünleri büyük ilgi gördü. Fuarda hava araçlarından lazer silahlara kadar çok sayıda yerli ve milli teknoloji boy gösteriyor

Yerli ve milli savunma atağı

Savunma sanayii ihracatını 2 milyar doların üzerine çıkaran Türkiye, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’19) ile ihracaat verilerini yukarılara çıkarmak istiyor.

Haberin Devamı

IDEF’te ilk kez görücüye çıkan milli ürünler arasında; Altay T1, Şahi 209 Block 2, ATAK-2, AKSUNGUR, Songar dikkatleri çekiyor.

Dünyanın en büyük savunma sanayii fuarları arasında gösterilen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’19) önceki gün İstanbul TÜYAP’ta başladı.

Fuarda binin üzerinde yerli ve yabancı firma ürünlerini sergilerken, firmalar arası yeni iş birliği sözleşmeleri de doğuyor. Fuar ile savunma sanayii alanındaki ihracat verilerinin artırılması hedefleniyor. IDEF’te önceki yıllarda olduğu gibi Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen birçok ürün de ilk kez sergileniyor. IDEF’te görücüye çıkan bazı ürünler şöyle:

40 Altay geliyor

Türkiye’nin milli muharebe tankı Altay’ın seri üretim sürecindeki ilk konfigürasyonu Altay T1, BMC tarafından IDEF’te görücüye çıkarıldı.

Haberin Devamı

Teslim edilecek ilk 40 tank Altay T1 konfigürasyonu üretilecek, geliştirilmiş mevcut prototiplerin konfigürasyonunun yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen Akkor Aktif Koruma Sistemi ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ilave zırh birimlerini içerecek.

Yerli ve milli savunma atağı

Fedai görev bekliyor

İnsansız kara aracı Fedai’nin özellikle meskun mahallerde ve dar sokaklarda teröristlerin tespit teşhis ve elimine edilmesi için kullanılabildiğini belirten Best Grup Genel Müdür Yardımcısı Özgür Derebaşı, “Gerekli olduğu yaralı kurtarma araç kurtarma gibi görevleri de icra edebiliyor. 500 kilograma kadar olan yükleri çekebiliyoruz” dedi. Araç merdiven çıkıp hendeklerden de geçebiliyor.

Mehmetçiğe lazer silahı

TÜBİTAK, milli piyade tüfeği MPT 76’ya monte edilebilen ve 1 kilometreye kadar caydırıcı etkisi olan milli bir lazer silahı geliştirdi. Tüfeğe Monte Lazer (TÜMOL), IDEF’te görücüye çıktı.

Yerli ve milli savunma atağı

TÜBİTAK’a bağlı BİLGEM tarafından milli imkanlarla geliştirilen TÜMOL’u, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanına getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, süper silahla ilgili Erdoğan’a bilgi verdi.

Varank, “Bu, patlayan veya ateşli bir silah değil. Elektriği lazer ışığına çeviriyor. Kısa mesafede etkisi çok yüksek. Ses çıkarmıyor. Sadece kızılötesi kamera ile görülebiliyor. 20 kilowat güç seviyesinde bir geminin güvertesindeki çeliği delebiliyor” dedi. Varank TÜMOL’un 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yerli ve milli savunma atağı

Hipersonik atış

YETEKNOLOJİ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ŞAHİ 209 Blok 2 Elektromanyetik Top Sistemi, azami 10 megajul darbeli güç kaynağı ve 7 metre namlu uzunluğuyla 35 mm’lik 1000 gramlık hipersonik hızlı bir mermiyi 50 kilometre menzile ulaştırabiliyor.

Yerli ve milli savunma atağı

Beton delen bomba

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SARB-83 ve SERT-82 beton delici bombalar da ilk kez fuarda tanıtıldı. SARB-83 ardışık delici bomba, farklı hedef tiplerine karşı kullanılabiliyor. Mühimmat depoları, yer altı petrokimya depoları, sığınaklar, uçak hangarları, uçak pistleri, barajlar, hava savunma füze bataryaları gibi hedefleri başarıyla vurabilen SARB-83, MK-83 GMB ile uyumlu tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme özelliğine sahip.

Yerli ve milli savunma atağı

Yakıt pili katkısı

Vestel Savunma, KARAYEL-SU insansız hava aracı ve yakıt pili teknolojileri ile IDEF 2019’da. Vestel CEO’su Turan Erdoğan “Yakıt Pili Teknolojileri ve İHA’lara odaklanan Vestel Savunma, dışa bağımlılığını azaltacak” dedi.

Haberin Devamı

Yerli ve milli savunma atağı

Ağır abi havada

Türkiye’nin havacılık devlerinden TUSAŞ, ANKA-AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı ve ATAK-2’yi IDEF’te sergiledi. ANKA-AKSUNGUR, ilk uçuşunda otomatik iniş ve kalkış özelliğini kullanarak 4 saat 20 dakika havada kalmıştı. Kamuoyunda Atak’ın “ağır abisi”, Atak-2 olarak da bilinen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, yoğun bir mesainin sonunda “mockup”ı fuara yetiştirildi.

Yerli ve milli savunma atağı

İlk çıkarmayı IDEF’e yaptı

FNSS, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için geliştirdiği ZAHA’nın ön prototipini ilk kez IDEF’te sergiledi. Hem denizde hem karada giden ZAHA’lar 2021’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girecek.
Amfibi harekâtta birliklerin kıyıya güvenli çıkarılmasını sağlayacak ZAHA, karaya çıktıktan sonra zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapacak.

FNSS, 27 aracı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edecek. ZAHA’lar yapımı devam eden TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’ne alınacak. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, dünyada bu aracı sadece ABD’nin ürettiğini, Türkiye’nin ZAHA’yla bu alanda ikinci üretici olacağını söyledi. Kurt, “Karaya 15 deniz milinden çıkarma yapabiliyorsunuz. 7 deniz mili hızında hareket kabiliyetleri mevcut. Araç denizde ters dönse bile, tekrar düz konuma gelebiliyor” dedi.

Yazarlar