19.02.2025 - 07:30 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul Beylikdüzü’nde 2015 yılında bir dükkanı mülk sahibi kiraya verdi. 2023 yılında kira bedeli 2.500 TL’ye çıktı, ancak kiracı hem kira bedelini hem de aidatları ödememeye başladı. Mülk sahibi dükkanını online satış sitesinde ‘devren kiralık’ olarak görünce konu yargıya taşındı. Mahkemeden ise dikkat çeken bir karar çıktı.
Avukat Aylin Esra Eren şu ifadeleri kullandı: “1 Eylül 2015 tarihinde Beylikdüzü’nde dükkanı olan bir kişi 1.100 TL’ye dükkanını kiraya verdi. 2023 yılına gelindiğinde kira bedeli 2.500 TL’ye çıktı. Kira sözleşmesine göre kiracının dükkan sahibine her ayın 5’inde ödeme yapması gerekiyordu.
KİRA VE AİDATLAR ÖDENMEDİ!
05.08.2023 tarihinde kira sözleşmesinde belirtilen kira bedelini kiracı yatırmadı, aynı zamanda aidatlarını da ödemedi.
KİRACIDAN ‘DEVREN KİRALIK’ İLANI! MÜLK SAHİBİ YAKALADI
Bunun yanı sıra kiracı, kira sözleşmesinin ikinci maddesinde yer alan ‘devir’ yasağına aykırı davranışlarda bulundu. Mülk sahibi, kiracının dükkanı internette ilan yoluyla kiralamaya çalıştığını tespit etti.
KİRA VE AİDATLAR ÖDENMEYİNCE İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI
Sonrasında ödenmeyen kira ve aidat alacakları için İstanbul 24’üncü İcra Müdürlüğü’nde mülk sahibi icra takibi başlattı. 12.10.2022 tarihinde kiracıya tebligatlar gönderildi. 30 günlük sürede kiracı borcunu ödemedi ve 7 günlük süreçte itiraz etmedi. Bu kapsamda icra takibi de kesinleşti.
DÜKKAN SAHİBİ TAHLİYE DAVASI AÇTI, MAHKEMEDEN DİKKAT ÇEKEN KARAR!
Dükkan sahibi kiracının kira sözleşmesindeki devir yasağına uymamasından dolayı 30.11.2023 tarihinde tahliye davası açtı. 43’üncü İcra Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada hakim, Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi’nin 20.02.2017 tarihli kararına atıf yaparak bir karar verdi
Kiracının kefil sıfatıyla borçlu olarak göstermiş olduğu kefile gidilemeyeceği, kefilin bu tahliye davasında taraf olamayacağı ve kefil yönünden tahliye değil, kefil yönünden ödenmeyen kira bedellerinin talep edilebileceği, kiracının gerekli tüm incelemelere rağmen herhangi bir itiraz yapmadan, devir yasağına da aykırılık göstererek buna uymaması sebebiyle 24.12.2024 tarihinde kiracının tahliyesine karar verildi.
‘İCRA TAKİBİNE İTİRAZ EDİLMEZSE SÜREÇ TAHLİYEYE GİDEBİLİR’
Burada önemli husus bir kiracı, kira sözleşmesinde belirtilen kira bedellerini düzenli olarak ödemezse icra takibi yapılarak, 30 gün sonra da eğer icra takibine itiraz edilmezse İcra Hukuk Mahkemesi’nde tahliye talepli dava açılarak kiracının tahliyesine karar verilebilir.
Bu son dönemde tahliye davalarında hızlı çıkan bir karardır. Kimi zaman ev sahipleri ve dükkan sahipleri sürecin uzun süreceğini düşünerek bu yolu tercih etmiyorlar. Ayrıca kiracı mahkemenin vermiş olduğu tahliye kararına karşı herhangi bir itirazda bulunamıyor, yani istinaf mahkemesine gidemiyor.”