04.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Dubai merkezli Abraaj Group, Türkiye yatırımlarında hız kesmiyor. Grup, Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden Netlog’a da ortak oldu. Abraaj, Türkiye’de özellikle perakende, sağlık ve finansal teknoloji sektörlerini inceliyor. Netlog ise, yeni ortaklıkla 5 yılda 3 kat büyümeyi hedefliyor.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile bir basın toplantısı düzenleyen Abraaj Group Ortağı Omar Syed, 10 milyar dolarlık fon yönettiklerini, bunun 7.7 milyar dolarının şirketlerde yatırım olarak bulunduğunu ve 190 şirkete yatırım yaptıklarını anlattı.ubai merkezli Abraaj Group, Türkiye yatırımlarında hız kesmiyor. Grup, Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden Netlog’a da ortak oldu. Abraaj, Türkiye’de özellikle perakende, sağlık ve finansal teknoloji sektörlerini inceliyor. Netlog ise, yeni ortaklıkla 5 yılda 3 kat büyümeyi hedefliyor.
1 milyar dolar ayırdı
Artık büyümekte olan pazarların ekonomiye yön vereceğini belirten Syed, “Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, uzun vadede gelişmekte olan pazarları göz ardı edemezsiniz. Uzun vadede hem yatırımcılar için hem yatırımcı şirketler için büyüme ve fırsatlar, bu pazarlardan gelecek” dedi.
Omar Syed Türkiye’deki ekonomik büyümeye de işaret ederek, “Türkiye bizim için önemli pazar. Bölgenin önemli bir merkezi. Türkiye’de çok iyi yatırım fırsatları var” diye konuştu.
Türkiye’ye toplamda 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Syed, Netlog’un lojistik sektöründe kârlı bir şirket olduğunu vurguladı. Çeşitli ülkelerden 320 global yatırımcıları bulunduğunu belirten Syed, Türkiye için kullanılan yatırım fonunun yüzde 90’ının Batılı yatırımcılardan geldiğini söyledi.
Abraaj Group Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu da Netlog’a yapılan yatırımın Türkiye’de bir lojistik şirketine yapılan en büyük yatırım olduğunu belirtti.
Türkiye’ye özel fon
Türkiye’de ilk yatırımını ‘Acıbadem’ ile yapan Abraaj Group, 2015’te Hepsiburada, ardından 2016’da Fibabanka’ya yatırım yaptı.
Abraaj, geçen temmuzda Türk KOBİ’lere yatırım için 526 milyon dolarlık bir fon oluşturmuş ve hedefi “tüketici ürün ve hizmetleri, sağlık, finansal hizmetler, lojistik ve perakende gibi sektörlerde iyi yönetilen orta ve büyük ölçekli işletmeler ile ortak olmak” ifadesiyle açıklanmıştı. Grup, Yörsan, Yüce Medikal, BRN Yatak gibi şirketlere de yatırım yaptı. Türkiye yatırımlarına özel olarak açtığı “Abraaj Turkey Fund I” isimli fonun büyük bir kısmı Avrupalı yatırımcılardan oluşuyor.
Doğrudan yatırımda istikrar...
Arda Ermut, geçen yıl Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımın 12.3 milyar dolar olduğunu anımsatarak, “Bu sene kesinlikle onu geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.
Ermut, ocak - mayıs döneminde gelen yatırımların yüzde 11 artarak 4.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Ford Otosan’dan 52 milyon dolar
Türkiye otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, 52 milyon dolar tutarındaki yeni yatırım hamlesiyle, üretim kapasitesini artırma kararı aldı.
Şirket, Avrupa başta olmak üzere global pazarlarda artan talebi karşılamak amacıyla mevcut üretim kapasitesini 415 bin adetten 455 bin adede çıkaracak. Son 2 yıldır Türkiye ihracat şampiyonu, üst üste 6. kez otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu unvanını elinde bulunduran Ford Otosan, üretim kapasitesini kademeli olarak 2018 Eylül sonuna kadar hedeflenen seviyeye taşıyacak.
Sadece Türkiye’de değil, tüm ihracat pazarlarında rekabet edecek ürünler sunduklarını vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, kapasite artırma kararı için “Türkiye, büyüyen ekonomisi, rekabetçi üretimi ve stratejik konumuyla yatırım ve ihracat için avantajını koruyor. Ford’un Avrupa’da ticari araçlarda birinciliği artan pazar payıyla devam ediyor ve Avrupa’dan bize gelen talepte ciddi bir artış söz konusu. Bu kapasite artırımı ile hem artan talebi karşılayacak, hem de Transit ve Custom modellerimizin üretim ve ihracatında yeni rekorlar kıracağız” dedi.
Gölcük Fabrikası’na
Ford Otosan, 3 fabrikada yıllık toplam 415 bin araç olan mevcut üretim kapasitesini, 2018 Eylül sonuna kadar yıllık 455 bin araca çıkarma kararı aldığını açıkladı. Özellikle Transit ve Custom modellerinde artan müşteri talebini karşılamak için bu kararı aldığını açıklayan şirket, 52 milyon dolarlık yatırımla Gölcük Fabrikası’ndaki üretim kapasitesini 40 bin adet artıracak.
Ford’un Avrupa’da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71’ini ve Transit Ailesi modellerinin yüzde 82’sini Türkiye’de üreten Ford Otosan, kapasite artırımı ile artan talebi ve müşteri ihtiyaçlarını gelecekte de karşılayabilecek. Mevcut haliyle 290 bin adet Transit ve Custom modellerinin üretilebildiği Gölcük Fabrikası, kapasite artırımı sonrasında 330 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak.