29.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Yapay zekâ ile insan kaynakları işe alımının 2024 trendleri belli oldu. Buna göre 2024’te yapay zekâ ile 65 bin mülakat gerçekleştirildi. Normal şartlarda 23 saati aşan aday arama süresinin yapay zekâ ile 1 saniye sürdüğü verilere yansıdı. Yapay zekâ asistanının ön mülakat yaptığı adayların işe alınma oranı ise yüzde 80 oldu. Yapay zekâ tabanlı işe alım platformu Onenewone Ono 2024 yılına ait işe alım trendlerini yansıtan infografiği paylaştı. Buna göre; 2024’te yapay zekâ ile işe yerleştirmeler bir önceki yıla oranla 10 kat artarken, sigorta, banka, perakende ve enerji sektörleri yapay zekâ ile işe alımda başı çekti. Ortalama 42 gün süren işe alım süreçleri, yapay zekâ ile ortalama 12 günde tamamlandı.
İş hayatındaki kuşak farklılıkları çalışma modellerine de yansıdı.Y Kuşağı yüzde 52 oranla ofis çalışma modelini benimserken, Z Kuşağı yüzde 59 oranla hibrit modele sahip firmaların iş ilanları ile ilgilendi. Ono verilerine göre 2024’te öne çıkan çalışma modeli yüzde 46 ile ofis oldu. Bunu yüzde 42 ile hibrit çalışma modeli ve yüzde 12 ile uzaktan çalışma takip etti. Kadınlar uzaktan çalışmayı tercih ederken, erkekler hibrit çalışabilecekleri çalışma modelini daha çok seçti.
İlk sırada İstanbul var
2024’te en çok işe alım yapan departman teknoloji&yazılım departmanı olurken, bunu insan kaynakları ve satış departmanları izledi. İstanbul’dan sonra en çok işe alım yapan şehir sanayinin kalbi Kocaeli oldu.
En sevilen yan hak: Doğum günü izni
Ono verilerine göre çalışanların en sevdiği yan hakların başında doğum günü geliyor. Çalışanlar için iş dünyasının “kırmızı çizgileri” kısa ve netti: Yapay zekânın mülakatlarında sorduğu “Kırmızı çizginiz nedir” sorusuna en fazla sırasıyla ‘saygısızlık- haksızlık’ ve ‘mobbing’ cevabı geldi. En çok talep edilen yetkinlik Microsoft Office programları olurken, yabancı dilde yüzde 96 oranla İngilizce yeterliliği arandı.