17.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Enerji Haftası’nın ardından gerçekleştirilecek konferansta, Enerji Verimliliği Yasası’nın getirdikleri ile Mayıs 2017’den itibaren zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi’ne ilişkin değerlendirmeler paylaşılacak. Ayrıca konferans, mantolamanın enerji verimliliğine olan katkısını da gündeme getirecek.
Konuyla ilgili devlet yetkilileri, alanında uzmanlar ve sektör temsilcilerini biraraya getireceklerini belirten GN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bülent Güney, ‘toplumsal bilinçlenme ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya faydası olacağı inancıyla 6 yıl önce bilinçlendirme toplantılarını misyon edindiklerini’ söyledi. Güney “İhtiyaç duyulan enerjinin yaklaşık yüzde 72’sini ithal eden ülkemizde 12 milyondan fazla yalıtımsız bina bulunmakta ve bu mevcut binaların yüzde 70’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımı bulunmayan binalar sebebiyle enerji boşa harcanırken, her yıl bu harcamanın ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtım uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün” diye konuştu.
Güney, 2008 yılından bu yana yalıtım sektöründe her yıl ciddi büyüme oranlarını yakalayarak, 4 milyon metrekareye yakın enerji yalıtımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Güney, bugüne kadar gerçekleştirdikleri yalıtımla ülke ekonomisine 41 milyon lira kazandırdıklarını belirterek, ‘10 bin hektar ormanın absorbe ettiği karbona eşdeğer karbon salınımını engellediklerini’ vurguladı.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen ise, “Biz 10 yıldır her yerde, herkese yalıtımın önemini anlatıyoruz. 10 yılda evet yol aldık ama çok yetersiz. Halbuki Türkiye’de bütün binaların yalıtımıyla, büyük sorunu enerji olan cari açık önemli ölçüde kapanabilir” dedi. Tüketiciler için ‘teşvik’in önemine dikkat çeken Şen, “Ürünlerden alınan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi büyük katkı sağlar” ifadelerini kullandı.