EkonomiYabancı yatırımcılar turizmde ‘Türkiye’ diyor

Yabancı yatırımcılar turizmde ‘Türkiye’ diyor

29.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turizm sektörünü Türkiye’nin ‘petrolü’ olarak tanımlayan DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş, turizm yatırımlarında yerli ve yabancı yatırımcının artan talebine dikkat çekti.

Yabancı yatırımcılar turizmde ‘Türkiye’ diyor

DUYGU ERDOĞAN- Antalya’da DenizBank ana sponsorluğu ile düzenlenen 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ateş, turizm sektörüne verilen kredilerde yüzde 17 pay ile birinci sırada olduklarını hatırlatırken, “Son derece üzüldüğüm bir şey var; turizm yatırımları ülkede giderek yavaşlamış. Yani son 4-5 yılda 2-3 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz. Halbuki bu yatırım tutarı 2015’e kadar 10 milyar dolar civarındaydı. O tarihten sonra yaşanan bazı talihsizliklerle turizm yatırımları inişe geçti. Bankacılık sektörünün turizme yönelik kredileri de azalışa geçti. İşin bir de iyi bir tarafı var; turizme doğrudan yatırım olarak yurt dışından da para girişi olmuş. Biz isteriz ki turizm sektörüne herkes gelsin, biz de bankacılık sektörü olarak çivi çakan herkesin hizmetkarı olalım” dedi. Sektörde batık kredi olmadığına dikkat çeken Ateş, “Turizm sektörü bankacılık açısından da çok doğru bir sektördür. Türkiye, turizm için dünyada en önde gelen yatırım pazarı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Büyümeye devam

Piyasaların mevcut gündemlerine ilişkin soruları da yanıtlayan Hakan Ateş, seçim öncesi dönemle ilgili olarak şu yorumları getirdi:

“Özellikle seçime doğru gidilen bir dönemde istihdamın azalmaması, büyümenin de sürdürülebilmesi önem arz ediyor. Türkiye, geçen yıl yüzde 11 ile dünyada en fazla büyüyen ülkelerdendi. Bu yıl da büyümede yüzde 5.5 sürpriz değil ki bu rakamla dünyada yine ön sıralarda olacağımızı şimdiden söyleyebiliriz… Cari açığımızın milli gelire oranı yüzde 5’ler civarında. Bu finanse edilebilir.”

En büyük düşman enflasyon

Enflasyonun tek haneye düşürülmesinin önemine dikkat çeken Hakan Ateş, “Baktığımızda, makro ihtiyati tedbirler oluşturup enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir ahvalde, para piyasalarının bu kadar düşük faizle sürdürülmesi çok zor bir iş. Enflasyon baz etkisi ile yüzde 40-50’lere düşebilir ama bu yeterli değil çünkü bir de yapışkan enflasyon diye bir şey var. Hatırlayın 1980-1990’ları… O dönem fukaralaştık, yatırımlar geriledi, hiçbir altyapı yapılamadı. Enflasyon sizin bütün varlığınızı yiyip bitiriyor. En büyük düşman enflasyondur. Yaklaşan seçim döneminde ekonomiyi daraltıcı tedbirleri almak kolay değil. Sonrasında tercihen enflasyonun kalıcı tedbirlerle düşürülmesi zaruri. Seçim sonrası ilan edilecek orta vadeli planla enflasyonun dizginlenip, istikrarlı büyümeye dönülmesi ile yatırımcı iştahı geri döner diye düşünüyorum. Sadece inşaatta değil, turizm, yurt dışı müteahhitlik, gemicilik ve tarım gibi stratejik alanlarda yapılacak yatırımlarla sürdürülebilir büyümemizin devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.