EkonomiVergide kadına özgürlük

Vergide kadına özgürlük

29.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergide kadına özgürlük

Vergide kadına özgürlük

Eskiden erkek aile reisi sıfatıyla kendisinin ve eşinin gelirlerini tek beyanname ile bildirirken, yeni kanunla kadın kendi gelirini kendi beyan edecek

KADIN - erkek eşitliğini sağlamak için "Aile Reisi" kavramını Medeni Kanun'dan kaldırmak için hazırlanan yasa tasarısını, Vergi Kanunu tasarısı da izledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun kabul ederek Meclis'e gönderdiği vergi yasa tasarısında, kocanın aile reisi olarak eşin ve 18 yaşından küçük çocukların gelirlerini beyan etme uygulamasına son veriliyor.
1990 yılından beri yürürlükte olan "Aile Reisi Beyanı", ailenin gelirlerinin topluca vergilendirilmesi, eşin ve çocukların kazanç ve iratlarının kocanın gelirine eklenerek daha fazla Gelir Vergisi ödemesini amaçlıyordu.

Kadın kuruluşları, aile adına sadece kocanın gelirleri beyan etmesini, kadın - erkek eşitliğine aykırı bularak karşı çıkıyordu. Yeni yasa tasarısında ise 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Aile Reisi Beyanı"na ilişkin 193. maddesi yürürlükten kaldırılarak, Medeni Kanun'dan sonra vergi alanında da kadın - erkek eşitliği sağlanmış olacak.
CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sünter Özyürek, "Erkek egemenliğinin bir kanıtı olarak Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan aile reisi beyanına CHP olarak hep karşı çıktık. Sistem kaldırılırsa, koca kendi gelirini beyan edecek, eş de kendi gelirini beyan edecek. Çağdaş bir adım atıldı" dedi.

Erkeği üstün kılan ve yeni vergi tasarısı yasalaşırsa yürürlükten kalkacak eski metin şöyle diyordu:
'Tam mükellefiyette eşlerin ve velayet altındaki çocukların yıllık beyanname ile bildirilmesi icap eden bilgileri (medeni kanunun cevaz verdiği hallere münhasır olmak üzere ayrı yaşayan eşlerin gelirleri hariç) aşağıdaki esaslara göre aile reisi tarafıdan tek beyanname ile bildirilir: 1-Eşlerin ve çocukların herbirinin geliri aynı beyyanemede gösterilir. 2-Geliri olan eşler beyannameyi ayrı ayrı imzalarlar. 3- Beyannamede gösterilen bütün gelirler birleştirilmek suretiyle toplanır ve bu toplam üzerinden vergi aile reisi namına tarh olunur.