Türk savunma sanayiinde, milli ve yenilikçi sistemler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Mavi Vatan’da derinliklerin koruyucusu olacak, oyun değiştirici bir teknolojiye daha imza attı. STM, askeri gemi ve insansız otonom sistemler alanındaki mühendislik kabiliyetini birleştirdiği, İnsansız Otonom Sualtı (İOSA) Aracı Projesi “STM NETA”nın ilk gösterimini, SAHA EXPO Fuarı’nda gerçekleştirdi.
Türkiye’nin milli insansız sualtı aracı STM NETA’nın tanıtımında konuşan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, hem Türk Donanması’na hem de dost-kardeş ülkelere çok sayıda milli suüstü ve sualtı deniz platformu geliştirdiğini belirtti.
"İSTİHBARAT TOPLAMA, KEŞİF, SAVUNMA HARBİ... "
"Harp sahasında yaşanan dinamik gelişmeler, insansız hava ve deniz platformlarının kullanımının giderek yaygınlaştığını bizlere gösteriyor." diyen Güleryüz şu açıklamaları yaptı;
Türkiye’nin askeri denizcilik alanındaki lider mühendislik firması olarak, denizcilik yetkinliklerimizi, taktik insansız hava araçlarındaki (İHA) otonom kabiliyetlerimizi ve komuta kontrol mühendisliğimizi birleştirdik ve kendi öz kaynaklarımızla milli insansız otonom sualtı aracımızı geliştirdik. Bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz ‘STM NETA 300’ sığ su sualtı aracımız bizim için sadece bir başlangıç ve ailenin ilk üyesi. STM NETA 300’ün ilk görevi mayınların tespit, sınıflandırma ve teşhisi olacak. STM NETA 300 modüler ve esnek tasarımı, yüksek otonomi seviyesi, özgün yazılımı sayesinde, hem askeri hem de sivil ihtiyaçlara cevap verecek çözümleri sunacak. Askeri alanda keşif, gözetleme, istihbarat toplama, denizaltı savunma harbine katkı sağlama ve patlayıcıların imha edilmesinden, sivil alanda boru hatlarının incelenmesi ve jeofizik araştırmalara kadar görev alabilecek bir ürün ailesi hedefliyoruz. Ailenin ilk üyesi olan STM NETA 300’de yoğun süren çalışmalar sonrasında, havuz ve deniz testleri aşamasına geçtik. Çok yakın zamanda bu görüntüleri de paylaşacağız.
'MAVİ VATAN'IN DERİNLİKLERİNİ KORUMADA ETKİN ROL ALACAK'
STM İnsansız Otonom Sualtı Ailesinin genişleyeceği bilgisini veren Güleryüz, “Daha derinlerde ve farklı harekat nevilerinde görev yapabilecek orta ve iri sınıf insansız sualtı araçlarımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan tüm kullanım konseptlerine uygun olarak harekat ihtiyaçlarına çözümler üretmeyi öngörüyoruz. STM NETA Ailesinin, Mavi Vatan’ın derinliklerini korumada etkin rol alacağını ve caydırıcılığımızı artıracağını değerlendiriyoruz. Aynı zamanda dost ve kardeş ülkeler için ihracat potansiyeli yüksek bir ürün ailesi ortaya koymuş olacağız” şeklinde konuştu.
STM NETA 300'ÜN ÖZELLİKLERİ
“STM NETA” Ailesinin ismi, bir bahriye tabiri olan ve düzgün, emniyetli ve her zaman hazır anlamlarına gelen NETA’dan geliyor. STM mühendislerince yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, İnsansız Otonom Sualtı Aracı “STM NETA 300”, bu ailenin ilk üyesi.
- Kompakt yapısı ve esnek
- Modüler tasarımı ile iki kişi tarafından taşınabiliyor.
- 300 metre derinliğe kadar görev yapabilme kapasitesine sahip.
- Azami 5 deniz mili sürate çıkabiliyor.
- 24 saate kadar görev yapabilecek batarya ile donatıldı.
- 300 metre derinlikte 'Mayın Karşı Tedbir Harekatı'na katkıda bulunacak.
- Otonom kullanım konseptiyle mayın tehlikesinin olduğu deniz alanlarını yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarıyla tarayacak.
- Kullanıcının mayınları veya mayın benzeri nesneleri olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde tespit etmesini, sınıflandırmasını ve teşhis etmesine imkan sağlıyor.
- Daha geniş bir tarama alanı ve yüksek yatay çözünürlük elde etmek için de sentetik açıklıklı sonar (SAS) entegrasyon opsiyonu da bulunuyor.
- Her çeşit suüstü platformundan atılabilen ve hızlı şekilde görev bölgesine sevk edilebiliyor.
- Geniş bir alanı tarayarak arama ve kurtarma harekatına yoğun katkı sağlayabiliyor.
- Yandan tarama sonarı ve hassas navigasyon sistemleri ile hedeflerin ve sualtı batıklarının tespitinde yüksek doğrulukta veri elde edebiliyor.
- 70 kg'lık temel konfigürasyondan 85 kg'ye varan farklı ve dayanıklı konfigürasyon seçenekleriyle geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor.
HEM ASKERİ HEM SİVİL KULLANIM
STM NETA 300 gelişmiş modüler tasarımı sayesinde hem sivil hem de askeri olarak geniş bir kullanım sağlıyor.
* Askeri Harekat olarak; istihbarat, keşif, gözetleme ve hızlı çevre değerlendirmesi, denizaltı savunma harekatı, patlayıcı maddelerin imhası, liman savunmasını destekliyor.
* Sivil kullanımda ise; deniz tabanı ve çevresel değerlendirme, boru hatları inceleme ve gözlemi, jeofizik araştırma ve gözlemi, deniz üstü yenilenebilir enerji kaynaklarının incelenmesi ve deniz arkeolojisi gibi alanlarda görev yapabiliyor.