Ekonomi‘Varlık şirketiyle sorun yaşayan yargıya gitsin’

‘Varlık şirketiyle sorun yaşayan yargıya gitsin’

30.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TBMM’ye, “varlık şirketlerine” ilişkin çarpıcı bir rapor gönderdi.

‘Varlık şirketiyle sorun  yaşayan yargıya gitsin’

Milliyet’in ulaştığı bilgiye göre, vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak varlık şirketlerinin kapatılmasını istedi.

Haberin Devamı

Varlık şirketlerinin kapatılmasını isteyen vatandaşlar, başvurularında, “Bankalar tahsil edemedikleri kredi kartı, bireysel destek kredisi, kredili mevduat, ticari kredi alacağı, çek hesabı, sigorta alacağı ve masraf gibi hesap türündeki tahsili gecikmiş alacaklarını gelir vergisinden zarar olarak düşerek borcun yüzde 5 ila yüzde 10’u gibi meblağlar karşılığında varlık şirketlerine satıyorlar.

Devleti zarara uğrattıkları gibi vatandaşı bankalardan daha çok borç sarmalına sokuyorlar” dedi.

Başvuruları işleme alan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, sorunun çözümü için neler yapılacağına bakılması için konuyu BDDK’ya iletti.

BDDK ise, 3 Temmuz 2019’da TBMM’ye kapsamlı bir rapor göndererek varlık şirketlerinin son durumu hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

BDDK, kanuni dayanağı bulunan varlık şirketlerinin kurulmasına izin verilmesindeki amacın bu kuruluşlar sayesinde bankacılık sektörünün sorunlu alacak bakiyesinin tasfiyesini hızlandırmak olduğunu belirtti. BDDK, varlık şirketlerinin tahsilat riskini üstlendiklerini de kaydetti.

Etkin denetim zorunlu

Varlık şirketlerinin yeterli ve etkin bir iç kontrol sistemi oluşturmakla yükümlü olduklarını anımsatan BDDK, bu şirketlerinin denetiminin de kendi sorumluluklarında olduğunu vurguladı.

BDDK, halen aktif olarak faaliyet yürüten varlık yönetim şirketinin 20 olduğunu, 10 varlık yönetim şirketinin ise mevzuata aykırı iş ve işlemlerinden dolayı kapatıldığını kaydetti.

BDDK, varlık yönetim şirketlerinin vatandaşlardan alacakları için zorla icra dahil birçok yola başvurulmasına ilişkin şikayetler içinde, “taraf değiliz, çözüm merci değiliz” değerlendirmesi yaptı.

BDDK, vatandaşlara yargıyı adres göstererek, şunları kaydetti:

“Meydana geldiği iddia edilen mağduriyetin giderilmesinin öncelikle şikayet edilen varlık yönetim şirketinden buradan sonuç alınamazsa yargı organlarından talep edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, konu ile ilgili olarak Kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.”