Ekonomi‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip! İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip! İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

02.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya seyahat endüstrisi içinde ‘12 ay’ turizm imkânı olan Türkiye, THY’nin uçuş stratejisiyle de tanıtım planını geliştiriyor. Bu sayede hem ABD, Güney Kore gibi ‘uzak’ ülkelerden hem de Polonya, Romanya gibi ‘yakın’ coğrafyalardan turist gelişleri hızla artıyor.

‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Türkiye, turizmde yılı 60 milyar dolar gelir ile kapatmayı hedefliyor. 2024’ün ilk yarı verileri bu hedeflerle paralel bir seyir izliyor. Turizmin bu dönemde en önemli itici gücü uzak pazarlar ve Türkiye tercihi giderek artan küçük yakın coğrafya ülkeleri oldu.

Haberin Devamı

Pazar çeşitlendirme stratejisini koronavirüs pandemisi ardından oldukça geliştiren Türkiye, öncelikli olarak Türk Hava Yolları’nın (THY) uçtuğu her destinasyonu ‘kaynak’ pazar olarak değerlendiriyor ve ‘12 ay turizm’ imkânını sunuyor. Tanıtımları yeni nesil uygulamalar ve teknolojilerle geliştiren Türk turizmciler, bu sayede pandemi sonrası dünya seyahat endüstrisinin şifrelerini de hızlı çözmüş oldu. 

Yılın ilk 6 ayında Türkiye’de 26 milyon 136 bin 764 ziyaretçi ağırlandı. 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 13.91’lik bir artış sağlayarak tüm zamanların rekoru kırıldı. Aynı dönemde 21 milyon 645 bin yabancı turist ağırlanarak bu alanda da rekor yenilenmiş oldu. Ayrıca ilk 6 ayda 23.7 milyar dolarla da rekor turizm geliri elde edildi.

Haberin Devamı

‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

Türkiye 65 ülkenin merkezinde

THY dünyada 130’a yakın ülkede pek çok destinasyona uçuyor. Turizmde de tanıtım stratejisi bu destinasyonlarda yoğun tanıtımı içeriyor. Ayrıca Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesi ile 1.6 milyar nüfusu olan 30 trilyon dolarlık pazara ulaşabiliyor. Başka bir deyişle 65 ülkenin merkezinde. Tüm bu potansiyel, turizmde faydaya dönüştürülüyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hazirandaki küresel yolcu talebine ilişkin verilerine göre, ücretli yolcu kilometresi (RPK) cinsinden ölçülen toplam talep, haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.1 yükseldi. Mevcut koltuk kilometresi cinsinden ölçülen toplam kapasite de yıllık bazda yüzde 8.5 artış gösterdi. Doluluk oranı ise bu dönemde yüzde 0.5 artarak yüzde 85’e çıktı.

‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

ABD 1 milyonu geçecek

Dünyada turizm için en çok harcamayı yapan ülkeler arasında uzak Asya ülkeleri ve ABD de var. Bu kapsamda yıllık 1 milyonu aşan sayıda Amerikalı turist ağırlamak isteyen Türkiye, hedefine ilerliyor. Yılın ilk yarısında ABD’den 578 bine yakın rekor sayıda turist Türkiye’yi ziyaret etti. Güney Kore ve Çin’den de Türkiye’ye geliş çok hızlı artıyor. Güney Kore’den 2019’un ilk 6 ayında 102 bin turist gelirken, 2024’ün aynı döneminde bu oran 99 bini aştı. Çin’den 2019 ilk yarısında 208 bin turist gelirken, 2024 ilk 6 ayında bu sayı 187 bin olarak gerçekleşti. 

Haberin Devamı

Japonya ile Kanada ise kendi rekorlarını yeniledi. Japonya’dan 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’ye 56 bine yakın turist gelişi oldu. Kanada’dan ise aynı dönemde 116 bin turist geldi.

‘Uzak’ görüş ‘yakın’ takip İşte turizmde 60 milyar dolarlık hedefin yol haritası

Balkan atağı...

2024 yılının ilk yarısında turizmin itici güçlerinden biri de yakın coğrafyalar oldu. Bunların başında Balkan ülkeleri yer alırken; çeşitli Avrupa ülkeleri ve Avrupa’ya yakın destinasyonlar da gelişlerini artırdı. Tıpkı Polonya’da olduğu gibi 1 milyon turist hedefini yakalaması beklenen Romanya da kendini göstermeye devam ediyor. Romanya’dan gelen turist sayısı 455 bini aşmış oldu. Sırbistan’dan aynı dönemde 135 bin turist gelirken; Litvanya’dan 124 bin, Kuzey Makendonya’dan 98 bin, Kosova’dan 92 bin, Arnavutluk’tan 64 bin turist girişi oldu.

Kaynak pazarda Polonya sürprizi

Türkiye’nin turizmde ilk kaynak pazarı olan Rusya bu yılın ilk yarısında 2 milyon 689 bin turist ile en çok turist gönderen ülke oldu. Önemli pazarlardan Almanya ve İngiltere ise Türkiye tercihini sürekli artırıyor. Her iki ülkeden gelen turist sayılarında da yeni rekorlar kırıldı. Buna göre, Almanya’dan 2024 yılının ilk 6 ayında 2 milyon 467 bini aşan sayıda turist gelişi yaşandı. İngiltere ise aynı dönemde 1 milyon 773 bin turist gönderdi. Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısında ilk 5’e giren ülkeler arasında iki aydır sürpriz bir ülke kendini gösteriyor. Türkiye’nin uzun zamandır potansiyelini artırdığı Polonya, yılın ilk 6 ayında 686 binden fazla turist ile Türkiye ziyaretine geldi.