30.09.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / ANKARA - Türkiye’nin sağlık turizminde elde ettiği gelişme, ülkedeki sağlık yatırımcılarının yurtdışında büyümelerinin de önünü açtı. Vatandaşları Türkiye’de sağlık hizmeti alan ülkelerin pek çoğu, Türk sağlık yatırımcılarına hastane ve medikal ürün fabrikası için kapılarını açmaya başladı. Sağlık Yatırımcıları Derneği (SAĞDER) Başkanı İhsan Şahin, “Suudi Arabistan, Katar, Türkmenistan, Fildişi Sahilleri, Senegal, Nijer, Rusya, Ukrayna, Romanya başta olmak üzere yaklaşık 25 ülke, Türkiye’nin buralarda fabrika veya hastane kurmasını istiyor” dedi.
Anahtar teslim
Özel sektörün hastane yatırımları ve tedavi hizmetleriyle ilgili bilgi veren Şahin, Türkiye’deki sağlık ve medikal sektörü yatırımcılarının, önümüzdeki 5 yılda dünyada 30 bin yataklı hastane yapacağını ve yurtdışındaki operasyon bütçesinin de 20 milyar doları bulmasını beklediklerini söyledi. Şahin, şunları kaydetti:
“Türkiye, anahtar teslim hastane veya fabrika yapabiliyor. Birçok ülke anahtar teslim hastane veya fabrika yapamıyor. Şu anda Suudi Arabistan, Katar, Türkmenistan, Fil Dişi, Senegal, Nijer, Rusya, Ukrayna, Romanya, başta olmak üzere yaklaşık 25 ülke, Türkiye’nin buralarda fabrika veya hastane kurmasını istiyor. Senegal’de hastane inşaatı devam ediyor, Rusya ve Suudi Arabistan’da da çok yakın zamanda başlayacak.”
Şehir hastanesi modeli
Dünyanın, “şehir hastanesi” konseptine ilgi duyduğunu anlatan Şahin, “Küresel bir salgın olması durumunda çok büyük hastanelere, yataklara ve imkânlara ihtiyaç oluyor. ‘Şehir hastanesi’ konseptini isteyen çok fazla ülke var” diye konuştu.
2030’da 20 milyar doları bulabilir
Sağlık turizminde Türkiye’nin önde gelen ülkeler arasına girdiğini ifade eden Şahin, Türkiye’de 2022 yılı sağlık turizmi cirosunun 10 milyar doların üzerinde olduğunu kaydetti. Şahin, “Türkiye’ye her şey dahil fiyatlarla deniz turizmi için gelen turist kadar sağlık turisti alıyoruz. Üstelik bir sağlık turisti, yaklaşık 10 turistin Türkiye’de bıraktığı parayı bırakıyor. 25 yıl önce Türkler, check-up yaptırmak için İngiltere’ye gidiyordu. Bugün dünya, gelip Türkiye’de ameliyat oluyor. Sağlık turizminde de her yıl yüzde 10 ciro artışı hedefliyoruz. Sağlık turizmi cirosu, 2030’da 20 milyar doları bulabilir” diye konuştu.