22.01.2009 - 12:21 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gaz krizi sırasında Mavi Akım 2 boru hattıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlatılması önerisinde bulunduğu bildirildi.
Rusya’nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant’ta "Oyunun Kuralları" başlığıyla yayımlanan analiz haberde, 20 günlük doğal gaz krizi sırasında Rusya’nın hiç bir şey kazanmadığı gibi, tüm bu süre zarfında yürüttüğü fiyat kampanyasının da beklenen sonucu vermediği kaydedildi.
Moskova’nın Kiev’i eleştirme politikasının tutmadığı ve Rusya’ya sadece bir kaç Avrupalı siyasetçinin destek verdiği kaydedilen haberde, "Hatta Avrupa Rusya’yı by-pass edecek boru hattı inşası konusundaki pozisyonunu daha da güçlendirdi. Tabii ki Rusya durumu kendi çıkarına uygun şekilde kullanmaya çalıştı. Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev Avrupa’ya Kuzey ve Güney Akım Boru hatların inşaatlarının hızlandırılması çağrısında bulundu" denildi.
Kuzey Akım Boru hattı inşaatının sürdüğünü ancak bir çok Avrupa ülkesinden buna karşı itirazların bulunduğu vurgulanan haberde, itirazı olan Avrupa ülkelerinin pozisyonlarında son doğal krizinde bile bir değişme olmadığına dikkat çekildi.
Ukrayna ve Rusya arasındaki doğal savaşından bazı ülkelerin de çıkar sağlamaya çalıştığı belirtilen haberde, "Belarus transit gazın kendi ülkesinden geçmesini isteyerek, Yamal-Avrupa boru hattının ikinci kolunun inşa edilmesini önerdi" ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin de Avrupa’yı tehdit ederek Rusya’ya alternatif Nabucco boru hattından çıkabileceği uyarısında bulunduğu belirtilen haberde, "Bu doğal gaz hattı Hazar ve Ortadoğu doğal gazını Türkiye’den Avrupa ulaştırmayı öngörüyor. Ancak Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin AB’ye üyelik görüşmelerinin ilerlemesini sağlamak için Nabucco’dan çıkabileceğini açıkladı. Rusya için Güney Akım’ın en büyük rakibi olan Nabucco’nun gecikmesi ciddi üstünlük anlamına gelmekte ve Türkiye bunu çok iyi biliyor" denildi.
Haberde Rus hükümetindeki kaynakların Kommersant’ta yaptığı açıklamada, Ankara’nın doğal gaz savaşlarının en sıcak günlerinde Moskova’ya Mavi Akım 2 görüşmelerinin yeniden başlatılmasını teklif ettiği ileri sürülerek, "Rusya bir süre önce Mavi Akım 2 projesinden vazgeçmişti. O dönemdeki Türk yönetimi görüşmelerde sert pozisyon alarak ülkeye girişteki tüm doğal gazın satın alınması şartı koşmuştu" denildi.
Moskova, Rus gazını Mavi Akım–2 boru hattıyla Avrupa’ya ihraç etmeyi planlıyordu. Ancak, bir taraftan Türkiye’nin Rus tarafına bu konuda bir türlü somut cevap vermemesi, diğer taraftan da Rus projelerine alternatif olarak görülen Nabuco projesini desteklemesi; Avrasya coğrafyasındaki enerji alanında Rusya ile Batı arasında verilen mücadelede Türkiye’nin genelde Batı’nın yanında yer alması, Rusya’yı Mavi Akım-2 Projesi’nden vazgeçirmişti.
Rusya’nın Mavi Akım-2’den vazgeçmesinin bir başka nedenini de, gaz nakli konusunda Türkiye’ye fazla bağımlı kaamak memesi oluşturmuştu. Mavi Akım-2 hayata geçmesi halinde Mavi Akım-1 ile birlikte yılda 50 milyar metre küp Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmış olacaktı. Rusya, Mavi Akım-2"ye alternatif olarak Türkiye’yi devrr dışı bırakan Karadeniz altından Bulgaristan’a ulaşan Güney Akım boru hattı projesini ortaya atmıştı.