EkonomiTürkiye gibi rengarenk

Türkiye gibi rengarenk

11.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

EMITT fuarında ziyaretçilere adeta hızlı bir ‘Türkiye demosu’ sunuluyor. Türkiye’nin dünyada kültür turizmi rotası olmasını amaçlayan fuarda, yörelerin tanıtımları dikkat çekiyor.

Türkiye gibi rengarenk

Aylin Rana Aydin - Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı – EMITT, iki yıl aradan sonra kapılarını açtı. Bu yıl 25’incisi gerçekleşen fuara 50 ülkeden 200’ü aşkın yabancı alıcı geldi. Birçok şehrin yer aldığı stantlar ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Stantlarda şehirlerin yöresel ürünlerinin tanıtımının yanı sıra bölgelerin zanaatkarları da yerini aldı. Devrek bastonundan Taraklı’nın şimşir tarağına, Uşak kiliminden Balıkesir peynirlerine kadar birçok ürün fuarda sergilendi. Önceki gün İstanbul’da başlayan EMITT’te, kültür turizminden sağlık turizmine, deniz-kum-güneşten gastronomiye, spor ve karavan tatillerine kadar pek çok seçenekler sunuluyor. Fuar, Türkiye’nin dünyada kültür turizmi rotası olmasını sağlamanın yanı sıra yerli turizmi de zenginleştirmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Sinop’tan siyah kum

Milliyet olarak fuarın ilk günü stantları ziyaret ettik. Fuara Türkiye’den farklı şehirler turistik yöreleriyle katılırken, aynı zamanda bölgelerin turistik alanları, yemek kültürleri, yöresel ürünleri tanıtıldı. Deniz-kum-güneş turizmiyle öne çıkan bölgeler fuarda yerlerini almıştı. Bu şehirlerin stantlarında bolca kum ve şezlong görebilirsiniz. Stantların arasında dolaşırken her şehrin atmosferini hissetmek mümkün. Rize standından yükselen kemençe seslerinin yanı sıra Kapadokya standında balon, Sinop standında meşhur Karakum Plajı’ndan getirilmiş siyah kum, Gazipaşa standında tropikal meyveler, Balıkesir standında çeşit çeşit peynirler, Çanakkale standında ise Truva Atı görülüyor. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda her stantta bölgenin yöresel ürünlerini deneyimleme ve bilgi alma imkânı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Bastona ilgi var

İlk ziyaret ettiğimiz stantta Uşak’ın yöresel kıyafetlerine giyen Server Hanım, kilim dokurken bir yandan da bölgeyle ilgili bilgi veriyor: “Uşak tekstille meşhur ve öne çıkan bir şehir. Unutulmuş meslekleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz.”

Bastonuyla meşhur olan Zonguldak’ın Devrek ilçesinin standında ise baston ustası Tansel Işık, ziyaretçilere bastonlarla ilgi bilgi veriyor. 40 yıldır bastonculuk yaptığını belirten Işık, “Bastona ilgi azalmıyor” diyor.

Türkiye gibi rengarenk

Peynir diyarı

Fuarda ilgi çeken stantlardan biri de Balıkesir idi. Farklı peynirlerin sergilendiği Balıkesir standında, cevizliden karabiberli sepet peynirine, kekikliden isli Çerkes peynire kadar pek çok çeşit yer alıyordu.

Türkiye gibi rengarenk

Şimşir tarak

Sakarya’nın Taraklı ilçesinin standında ise bir köşede oturan kaşık ustası Sabri Özşahin, şimşirden yaptığı tarak, kaşık, kepçe gibi ürünlerini sergiliyor. 65 yıldır kaşık ustalığı yaptığını söyleyen Özşahin, şöyle anlatıyor: “Şimşir tarağı kullananların saç sorunu olmaz. Kaşık ustalığı artık bitti, biz son kuşağız. Gençler maalesef bu meslekle ilgilenmiyor. Şimşirin bakteri tutmadığı bilinir. Geçen yıl İtalya’ya zeytinden spatula kaşık gönderdim. İngiltere, Almanya, Amerika’ya da yolluyorum.”

Haberin Devamı

Tropikal coşku

Türkiye’de üretilmeye başlanan muz, avokado, kivinin ardından tropikal meyveler yeni bir üretim alternatifi haline gelmeye başladı. Gazipaşa standında ise bölgede üretilen pek çok tropikal ürün sergileniyordu. Bunların içerisinde, avokado, ejder meyvesi, mango, çarkıfelek meyvesi, kumkuat, liçi, pomelo gibi meyveler yer alıyordu.

Yazarlar