EkonomiTürkiye 5 yılda ortalama yüzde 5.5 büyüyecek

Türkiye 5 yılda ortalama yüzde 5.5 büyüyecek

15.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Onuncu Kalkınma Planı’na göre, 2014-2018 yılları arasında uygulanacak politikalar sonucunda reel GSYH’nin yıllık ortalama yüzde 5.5 oranında artması öngörüldü. Dönem sonunda, GSYH 1.3 trilyon dolara, kişi başına gelir de 6 bin dolara ulaşacak

Türkiye 5 yılda ortalama  yüzde 5.5 büyüyecek

Onuncu Kalkınma Planı’na göre, 2014-2018 yılları arasında uygulanacak politikalar sonucunda reel Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yıllık ortalama yüzde 5.5 oranında artması öngörülüyor.
TBMM Başkanlığı’na sunulan Onuncu Kalkınma Planı’na (2014-2018) göre, ilgili dönemde ülke insanının refah seviyesini artırma ve gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı azaltma hedefi çerçevesinde, Türkiye’nin büyüme performansının daha ileri seviyelere taşınması ve yenilikçi bir üretim yapısıyla tahkim edilmesi amaçlanıyor.
Dönem sonunda, cari GSYH’nin 1.3 trilyon dolara, kişi başına gelirin 16 bin dolara ulaşması; işsizlik oranının ise yüzde 7.2 seviyesine indirilmesi hedefleniyor.

Üretime teşvik
Para politikasının fiyat istikrarını sağlama amacıyla yürütüleceği planda, şu hedefler gösterildi:
“Maliye politikası ise mali kazanımları koruyarak istikrarlı yüksek büyüme ortamının tesis edilmesine destek olacak biçimde uygulanacak. Yatırım ve teşvik politikaları üretken bir ekonomik yapıyı destekleyecek mahiyette yürütülecek. Mali piyasaların geliştirilmesi suretiyle de yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi ve ekonominin ihtiyaç duyduğu finansal kaynaklara uygun şartlarla erişilmesi sağlanacak. Böylece ekonominin sağlam bir makroekonomik temel üzerinde, dünya standartlarında üreten, değer zincirinin daha üst basamaklarında yer alan, daha yüksek teknolojili bir ürün desenine sahip, ithalat bağımlılığını azaltmış istikrarlı bir yapıya kavuşması sağlanacak.”

Körfez sermayesi vurgusu
Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı Onuncu Kalkınma Planı’nda gelişmekte olan piyasalara yatırımcı ilgisinin artmasının Türkiye’ye kazandırabileceği en büyük kaynaklardan birisinin Körfez bölgesindeki sermaye olacağı ifade edildi.
Planın “Küresel Gelişmeler ve Eğilimler” başlıklı bölümünde küreselleşme sürecinin fırsatlar sunduğu kadar bazı önemli risk ve tehditleri de beraberinde getirdiği belirtildi.

Piyasalar güçlendirilmeli
Türkiye’nin 10 yılda mali piyasaların denetimi, gözetimi ve yasal altyapının oluşturulması anlamında önemli mesafe katettiğine işaret edilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:
“Görece güçlü bankacılık ve finans yapısına sahip olmakla birlikte, Türkiye’de sermaye akımlarının olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için finansal piyasaların daha da güçlendirilmesi ve derinleşmesinin sağlanması, orta vadede mali disiplinin ve finansal istikrarın korunması, yüksek cari açık riskinin azaltılması ve ülkemizin uluslararası yeni düzenlemelere uyum kapasitesinin artırılması gereklidir. Türk finans sektörünün büyüme potansiyeli, mali piyasaların küresel düzeyde faaliyetlerini yoğunlaştırmasını ve bankalarımız başta olmak üzere mali kurumlarımızın uluslararası rekabete hazırlıklı olmasını gerektirmektedir.”

Haberin Devamı

2018 HEDEFLERİ

* Ekonomik büyüme yüzde 5.5
* GSYH 1.3 trilyon $
* Kişi başı ortalama gelir 16 bin $
* İşsizlik yüzde 7.2

Yerli üretim kamu alımlarıyla desteklenecek

Onuncu Kalkınma Planı’nda yeralan başlıca hedefler şöyle:
* Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim programı uygulanacak.
* 4 milyon yeni istihdam yaratılacak.
* Kayıt dışı ekonominin GSYH’ye oranı 5 puan azaltılacak.
* Türkiye 2018’de 78 bin megavat güce ulaşacak.
* Doğalgazın elektrik üretimindeki payı 2018’de yüzde 41’e çekilecek.
* Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı 2018’de yüzde 29’a çıkacak.
* Madencilikte ihracat hedefi 7 milyar dolar olacak.
* e-Ticaret işlem hacmi 2018’de 170 milyar liraya çıkacak.
* İnternet kullananların oranı 2018’de de yüzde 75’e çıkacak.
* Türkiye uluslararası veri iletim merkezi haline gelecek.
* 2018’e kadar 3.7 milyon hektar ağaçlandırılacak.
* Tarımda arazi parçalanmasının önüne geçilecek.
* Tarım sigortalarının kapsamı genişleyecek.
* Tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinde güvenilirliğin denetimi etkinleştirilecek.