24.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
1985 yılında Ankara’da faaliyete başlayan Bülbüloğlu Vinç Sanayi (BVS), kendi sektöründe bölgenin en büyük, dünyanın ise sayılı vinç üretim firmalarından biri haline geldi. İkisi Ankara’da biri Düzce’de olmak üzere 3 üretim tesisi bulunan şirket, ürettiği ürünleri dünyanın dört kıtasında; 90 ülkeye ihraç ediyor.
BVS Yönetim Kurulu Başkanı Önder Bülbüloğlu, “ABD ve Almanya’da kendi şirketimiz üzerinden hizmet veriyoruz. Türkiye’de yüksek teknolojiyle ürettiğimiz vinçleri Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya, Finlandiya’dan, Norveç’e ve Rusya’dan Hollanda’ya kadar dünyanın farklı coğrafyalarına gönderiyoruz. Satışlarımız içinde ihracatın payı yüzde 45’i buluyor” dedi.
Bülbüloğlu ayrıca, “Yurt dışından aldığımız siparişler 23 milyon doları buluyor. Bu yılı 50 milyon dolar civarında ciroyla kapatmayı hedefliyoruz. Yani 2022’nin tamamında, Türk Lirası bazında 1 milyarlık bir ciro rakamına ulaşacağız” diye konuştu.
Fabrika yatırımı başladı
BVS’nin, bugün 900 çalışanı, 37 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisleriyle faaliyet gösterdiğini anlatan Önder Bülbüloğlu, şirketin yeni dönem yatırım planlarıyla ilgili şunları söyledi: “5 ay önce Ankara’daki Başkent OSB’de yeni fabrika yatırımına başladık. Yeni üretim tesisimiz Nisan 2023’te devreye girecek. 230 milyon TL yatırımla hayata geçecek bu yeni fabrika ile kapasitemizi ve üretimimizi ikiye katlamayı hedefliyoruz.”
Şirketin Ar-Ge merkezinde de 36 kişinin yeni teknolojiler geliştirdiğini söyleyen Önder Bülbüloğlu, “Bir yandan bizim ekiplerimiz vinçlerde yenilikler geliştiriyor, diğer taraftan sipariş üzerine de özel üretimler yapıyoruz. Ürettiğimiz vinçlerin taşıma kapasitesi 100-700 ton arasında değişiyor” dedi.
Borsaya geliyor
Halka arz için Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK) başvuruda bulunan BVS, alınacak kurum onayının ardından sağlanacak kaynağı yeni yatırımlarda kullanacak. Halka arz gelirinin yüzde 40’ı yeni fabrika inşaatının tamamlanmasında, yüzde 30’u makine ve teçhizat alımlarında kullanılacak. Kalan yüzde 30’luk bölüm ise işletme sermayesine eklenecek.
Milli uçaktan Togg’a Boeing’den ‘Milgem’e
Şirketin yeni dönem hedefleri ve halka arz planlarının gündeme geldiği basın buluşmasına katılan Bülbüloğlu Vinç Sanayi (BVS) Yönetim Kurulu Üyesi Beril Bülbüloğlu ürettikleri vinçlerin büyük projelerin neredeyse tamamında kullanıldığını söyledi. Beril Bülbüloğlu, “Örnek vermek gerekirse, ürettiğimiz vinçler milli muharebe uçağının, Togg’un üretim süreçlerinde, Boeing’te ve Milli Gemi Projesi Milgem’de kullanılıyor. Barajlarda mesela Yusufeli Barajı’nda kullanılan vinç sistemleri de önemli ölçüde BVS ürünlerinden oluşuyor. Yapı Merkezi’nin Afrika ülkelerindeki projelerinin çoğunda bizim vinçlerimiz kullanılıyor. Senegal’deki stadyumda, Londra’daki hızlı tren projesinde de BVS’nin ürettiği vinçlerden yararlanılıyor” dedi.