04.04.2024 - 13:38 | Son Güncellenme:
Doğukan ÜNAL/İSTANBUL (DHA)
Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları’nın net karının 2.9 Milyar dolar olduğunu ifade ederek, “880 havayolu içerisinde her 3 yolcudan 1’i Türk Hava Yolları ile uçuyor. Yolcu başına kar oranımız 7 dolar seviyesine yükseldi. 90 yıl içerisinde geldiğimiz 400 uçaklık filo sayımızı da önümüzdeki 10 yılda 800’lere çıkartacağız. Onlarca yılda var olan kapasiteyi 2 katına çıkartma hedefini 10 yıla sığdırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk Hava Yolları, 2023 yılına ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Hava Yolları Genel Müdürlük Binasında düzenlenen toplantıya Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, şirket yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 2023 yılına ilişkin finansal çıktıların paylaşıldığı toplantıda 2024 yılına ilişkin hedefler de açıklandı.
KAPASİTE ARTTIRILACAK, BÜYÜME DEVAM EDECEK
Türk Hava Yolları Genel Müdürlük Binasında verilen iftar programında konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları’nın net karının 2.9 Milyar Dolar olduğunu ifade ederek, “880 havayolu içerisinde her 3 yolcudan 1’i Türk Hava Yolları ile uçuyor. Yolcu başına kar oranımız 7Dolar seviyesine yükseldi. Bu kar marjı kısa uçuşlarda ortalama seyrederken seyahat süresi uzadıkça kar marjı artıyor” ifadelerini kullandı. Türk Hava Yolları’nın uçak kapasitesini arttırmak için tüm ortaklığın hedeflerine emin adımlarla yürüdüğünü de belirten Bolat, “90 yıl içerisinde geldiğimiz 400 uçaklık filo sayımızı önümüzdeki 10 yılda 800’lere çıkartacağız. Onlarca yılda var olan kapasiteyi 2 katına çıkartma hedefini 10 yıla sığdırmaya çalışıyoruz” dedi.
TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK YOLCU SAYISI
Türk Hava Yolları küresel jeopolitik gerilimlere ve makroekonomik belirsizliklere atıfta bulunulan 2023 yılında, havacılık sektöründeki geniş uçuş ağı ve pandemi döneminde koruduğu yüksek nitelikli iş gücüne bağlı olarak emsallerinden daha hızlı kapasite sunarak 2023 yılında tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaştı ve toplamda 83,4 milyon yolcu taşıdı. THY’nin Yurt içi yolcu kapasitesi 2022 yılına göre yüzde 23,5 yükselirken, yolcu sayısı da yüzde 19 artarak 30 milyonun üzerine çıktı. Dış hatlarda ise yaklaşık yüzde 16’lık kapasite artışıyla birlikte yolcu sayısı da yüzde 14 artış göstererek 53 milyona ulaştı. Yurt dışında özellikle Türk Vatandaşlarının yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerindeki yolcu sayısı artışı yüzde 20’lik artış oranını geride bıraktı.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı verilere göre, 2023 yılında küresel dış hat yolcu kapasitesi pandemi öncesi 2019 yılının yüzde 12 gerisinde kalırken; THY Ortaklığı 2019 yılı dış hat yolcu kapasitesinin yüzde 27 üzerine çıkartmayı başardı. İstanbul Havalimanı ise Türk Hava Yolları’nın ilgili çıktıları ve çoğul sebeplerle Avrupa’nın en çok uçuş sunan havalimanı oldu.
TURKISH KARGO DÜNYANIN EN BÜYÜK 4. HAVA KARGO TAŞIYICISI
24 kargo uçağı ve 416 yolcu uçağı ile 133 ülkede 364 noktada hava kargo hizmetleri sunan THY Ortaklığı 2023 yılında taşıdığı ücretli kargo miktarını 2019 yılına göre yüzde 16 artırdı. Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 3 katından fazla artıran Turkish Cargo, IATA verilerine göre 2023 yılında dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak listede yer aldı.
Türk Hava Yolları’nın 100. Yıl Stratejisi çerçevesinde 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefleyen havayolu şirketi, havacılık sektöründe küresel ölçekte yaşanan tedarik problemlerine ve uçak üretiminde yaşanan son dönem çıktılarına bakılmaksızın 2023 yılında filosuna 46 uçak ekleyerek yüzde 12’lik bir artış ile uçak sayısını 440’a çıkarttı. Türk Hava Yolları Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Ali Türk konuya ilişkin değerlendirmesinde “Özellikle pandemi döneminde kurduğumuz stratejiler Turkish Cargo’nun yükselmesinde rol oynadı. Hindistan çıkışlı ve Avrupa varışlı kargolar, Süveyş Kanalı’nın kapalı olmasına bağlı olarak gelişen senaryolar ve hakeza Çin çıkışlı metaların taşınması Turkish Cargo’nun taşımacılık kapasitesinde kurulan stratejiler için çok önemliydi” ifadelerini kullandı.
İHRACAT ŞAMPİYONU
Türk Hava Yolları’nın 1 trilyon TL’yi (35,7 milyar dolar) aşan toplam varlığı, 2023 yılında gerçekleşen 16,3 milyar dolarlık ihracat geliri ve 8,1 milyar dolarlık döviz katkısı bulunuyor. Türk Hava Yolları halihazırda son 15 yılda Türkiye’nin “İhracat Şampiyonu” ünvanını taşıyor.
İftar Programında Türk Hava Yolları güncel mali tablolarını ve gelecekteki finansal hedeflerini aktaran THY Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker, Enflasyon Muhasebesinin ve Türk Hava Yolları’nın bu durumdan etkilenişinin nasıl pozitif bir çıktıya evrildiğini rakamlarla açıklayarak, “THY’nin uluslararası raporlama (UFRS/SPK) para birimi Amerikan Doları olsa da, Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre hazırlanan mali tablolarımız Türk Lirası üzerindendir. UFRS ve VUK mali tablolarımız arasındaki en büyük fark filomuzdaki uçaklardan oluşmaktadır. VUK tablolarımızda, uçakların değeri Türk Lirası cinsinden kaydedildiğinden düşük kalmıştır. VUK mali tablolarımızda tutulan varlıklarımızın enflasyon miktarınca düzeltilmesi neticesinde UFRS ve VUK tablolarımız birbirine yakınsamıştır” ifadeleri ile mevcut tabloyu aktardı.
TASARRUF VE DEPREM BÖLGESİNE YARDIM
2023 yılındaki büyümeye ek olarak Türk Hava Yolları mevcut tasarruf stratejileri ve yapılan yardımlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren desteklerini aralıksız sürdürdüğünü aktaran THY, başta vatandaşlarımızın tahliyesi olmak üzere yurt içi ve yurt dışından arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemelerinin dünyanın dört bir yanından bölgeye ulaştırılması için yolcu ve kargo seferleri ücretsiz olarak icra etti. Türk Hava Yolları, bölgede oluşan ihtiyaçlarda kullanılmak üzere yaptığı 2 milyar TL’lik bağışın yanında, ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak üzere 1.000 adet konut için gerekli olan ödemeyi de yıl içinde AFAD’a takdim etti.
THY’nin stratejik tasarruf modellerine de değinen THY Yolları Genel Müdür (Uçuş İşletme) Yardımcısı Mehmet Kadaifçiler, “Uçuş güvenliğini asla tehdit etmeyecek şekilde ve taksi sırasında THY pilotlarının uçağı tek motor kullanarak şirketimize sağladığı katkı yıl içerisinde yaklaşık 70 milyon dolar oldu. Tek motor ile yapılan yer hareketlerinde 51 bin ton yakıt tasarrufu edilmesi bir yana dursun, yeşil çevre adına, karbon salınımının azaltılması için ve en önemlisi geleceğimiz için bu adımlar çok önemli” ifadelerini kullandı.
100. yılında gelirinin 50 milyar doları, yolcu sayısının da 170 milyonu geçmesini hedefleyen Türk Hava Yolları’nın, yolcu deneyiminde mükemmelleşme, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarındaki çalışmaları sektörün önde gelen kurumları tarafından da ödüllendirildi. Bu çerçevede THY, 2023 yılında APEX (Airline Passenger Experience Association) tarafından üçüncü kez "5 yıldızlı küresel hava yolu” ödülüne ve Skytrax tarafından sekizinci kez “Avrupa’nın en iyi hava yolu” ödülüne layık görülürken, World Finance tarafından da ikinci kez “En Sürdürülebilir Bayrak Taşıyıcı Hava Yolu” olarak seçildi. Türk Hava Yolları, bugün 83 bini aşkın kişiye de istihdam sağlıyor.