EkonomiTurizm amaçlı kiralanan konutlara sıkı denetim

Turizm amaçlı kiralanan konutlara sıkı denetim

24.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Muğla’da 16 bin kişi konutlarını “turizm amaçlı” kiralamak için başvuruda bulundu. 7 bin başvurunun kabul edildiği, başvurusu kabul edilen konutların turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Jandarma ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerince denetlendiği ve konutunu izinsiz kiralayanlara ise para cezası kesildiği bildirildi. Ünlü emlak siteleri tarafından Bodrum’da aylık ve yıllık kiralanan lüks villaların fiyatları aylık 250 bin lira ile yıllık 3 milyon 600 bin lira arasında değişiyor.

Turizm amaçlı kiralanan konutlara sıkı denetim

KENAN GÜRBÜZ / Muğla - Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması, izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemler, konutların nitelikleri, izin belgesi sahiplerinin uymak zorunda oldukları hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer alıyor.

Haberin Devamı

Muğla’da 16 bin kişi başvurdu

Yönetmelik ardından Muğla’da 16 Bin kişinin “Konutlarını Turizm Amaçlı Kiralamak” için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Muğla’da “Konutlarını Turizm Amaçlı Kiralamak” için yapılan başvurulardan 7 bininin kabul edildiği bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca başvurusu kabul edilen konutların ise turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Jandarma ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerince denetlendiği ve konutunu izinsiz kiralayanlara para cezası kesildiği öğrenildi. Ekiplerin yaptıkları denetimlerde Bakanlık izin belgesi ve yönetmelikte aranan şartlara uyulup uyumadığını kontrol ettikleri ifade edildi.

Turizm merkezlerinden Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de turizm amaçlı kiralanan lüks villaların fiyatları aylık 250 bin lira ile yıllık 3 milyon 600 bin lira arasında değişiyor. Kiralanacak olan villanın fiyatının yüksekliğinde konutun denize yakınlığı, havuzunun olup olmaması, güvenlik sistemli olması, villanın yüzölçümü gibi konular belirleyici oluyor. Bodrum ve Marmaris’te günü birlik kiralanan lüks villaların geceliği ise 3 bin 500 TL ile 20 Bin TL arasında değişiyor.