Ekonomi Traktörün babası öldü

Traktörün babası öldü

06.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Traktörün babası öldü

Traktörün babası öldü

       TÜRKİYE'ye ilk kez "dizel motor"u getiren otomotiv sanayiinin duayenlerinden Ahmet Uzel, dün geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etti. 68 yıllık yaşamı boyunca, dünyanın en büyük traktör şirketlerinden birini yaratan Ahmet Uzel, birçok ilke imza attı.
       1930 yılında Bursa'da dünyaya gözlerini açan Ahmet Uzel, Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra 1948 yılında Uzel Topluluğu'nu kuran babası merhum İbrahim Uzel'in yanında iş hayatına atıldı. O yıllarda Türkiye'de sadece ithal otomobil ve traktör kullanılırken, Ahmet Uzel ilk kez dizel motoru Türkiye'de üretmeye başladı. Jant ve helisel yay fabrikalarını sektöre kazandıran Ahmet Uzel, otomotiv sektörünün bugünlere gelmesinde büyük katkıları bulundu.
       Ahmet Uzel'in sanayiciliği yanı sıra şair ve bestekar olarak da Klasik Türk Musikisi'ne eserler kazandırdı. Bestesi ve güftesi kendisine ait 6 binden fazla eseri ile tanındı ve sevildi.
       Merhum Ahmet Uzel'in naaşı yarın saat 10.00'da Uzel Makina Sanayi'nin Rami tesislerinde yapılacak tören sonrasında Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği'ndeki Aile Kabristanı'na defnedilecek.