23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör / Ankara
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasa, Meclis’te kabul edildi. Yeni yasa, asgari ücret, hurda oto, çeyiz ve konut hesabı, istihdam ve enerji alanlarında birçok teşvik getiriyor.
Asgari ücretlilerden ölen madencilerin yakınlarına, cemaatlerden işverenlere, evleneceklerden amatör sporcu ve internet yayıncılarına kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba tasarı, Meclis’in önceki geceki mesaisiyle yasalaştı.
Genel Kurul’da 18 ret, beş çekimser oya karşılık 205 oy ile kabul edilen yasa ile getirilen düzenlemeler özetle şöyle:
Ocak ayında maaşının net asgari ücretin altında kalması halinde asgari ücretlilere asgari geçim indirimi sağlanacak. Konut hesabı sisteminde azami devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya çıkartılacak. Fatura, fiş ve makbuz alıp vermeyenlere 240 liradan aşağı olmamak üzere, belgede yazılması gereken meblağın yüzde 10’u nispetinde ceza kesilecek. Yasada adı geçen kurumların makine ve teçhizat alımlarında 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası sağlanacak.
İstihdam teşvikleri
2020 sonuna kadar işe alınan sigortalılar nedeniyle işverenlere 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getirildi. Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik 18 aya çıktı. İmalat sektörü iki kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği alacak. İşverenlere 100 lira tutarındaki asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek.
30 günden az çalıştırılan sigortalıların bildiriminde arşiv yükünün azaltılması, bürokrasi ve kırtasiyeciliğin kaldırılması amacıyla işverenin beyanı kabul edilecek. Terörle mücadelede hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı geldi. Okul ve öğrenci yurdu yapan derneklere, Hazine taşınmazları 49 yıl süre ile bedelsiz verilecek.
Sözleşmeli öğretmen
2017-2018 eğitim-öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapmış ve en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olanların, yazılı ve/veya sözlü sınav sonuçlarına göre sözleşmeli personel olarak atanabilmeleri mümkün olacak.
İzni veya bakanlıkça şerh edilmiş rödovans sözleşmesi olmaksızın maden ocağı açan, durdurulmuş madende üretim yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bu suçtan hüküm giyenler, 10 yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamayacak.