15.10.2022 - 11:19 | Son Güncellenme:
Hasan Çetinkaya / Milliyet.com.tr 23 Yetenek Derneği tarafından bu sene ikincisi organize edilen Zirve 23, bugün 2 bini aşkın üniversite öğrencisi gencin katılımıyla gerçekleşti. Demirören Medya Grubu'nun da sponsorlar arasında bulunduğu, Maslak'taki Volkswagen Arena'da düzenlenen zirvede gençler, etkili liderlerin hikayelerini dinleme imkanı buldu.
Türkiye’nin dört tarafından Zirve 23 için gelen gençler, Volkswagen Arena’da buluştu. 23 serüveninin ilk adımı olan Zirve 23’te gençler, etkili liderlerin hikayelerini dinleme imkanı buldu.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş “cesaret” temasında konuştu ve şunları söyledi: “İş hayatında cesaret dediğimiz şey bizi her zaman bir sonraki adıma götürür. Hepimiz korkuyoruz bu çok insani bir şey. Ama cesaretimiz de var bu sayede korkuyu yeniyoruz.
TOGG nasıl 100 yıldır araba üreten şirketlere meydan okuyor? Oyunun kuralları tamamen değişiyor. Ve değişim cesur oyunculara fırsat veriyor. 100 yıldır araba yapıyor olmanız bu gerçeği değiştirmiyor.
"CESUR BİREYİN 4 ORTAK ÖZELLİĞİ VAR"
1200 kişiyiz şu an. Arkadaşlarımızın hepsini büyüteçle arayıp cımbızla çektik. Hepsi alanında uzman. Bize gelen cesur bireyleri seçerken nelere dikkat ettik? Biz hep geçmişe bakıp geleceği yönlendirebilir mi diye bakıyoruz. Cesur bireyin 4 ortak özelliği var. Öğrenme hevesi, duygusal güç, entellektüel kapasite ve kişiler arası iletişim.
"NE DERLER’E BAKMAYIN"
Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. Ne derler’e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün”
Karakaş cesur bireyleri tanımladıktan sonra “cesaret varsa işte bu oluyor “ dedi ve TOGG’un görüntüleri yayınlandı.
SELÇUK BAYRAKTAR ‘DEVRİM’ TEMASINDA KONUŞTU
Zirvede gençler için sürpriz konuklardan biri Baykar Teknoloji ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Devrim temasıyla gençlerle buluşan Bayraktar, konuşmasına Bartın'da hayatını kaybeden madencilere rahmet dileyerek başladı. Bayraktar, Baykar'ın insansız hava araçları hikayesini gençlerle paylaştı.
"DOĞRU AHLAKTAN AYRILMADAN İLERLERSENİZ DÜNYANIN EN İYİSİNİ YAPABİLİRSİNİZ"
Gençlerle konuşan Selçuk Bayraktar, "Geleceğe dair nasıl bir strateji izleyeceğiniz bugünün değil, yarının yarışlarına odaklanacak olursanız, 10 sene sonrasının yarışına bugünden hazırlanacak olursanız ve ilerlediğiniz yolda azami gayretle ve dosdoğru ahlaktan ayrılmadan ilerlerseniz işte bu neden sorusuna da tam doğru bir cevap verirseniz. Dünyanın en iyisini yapabilirsiniz. Hep buna inanın" dedi.
"KIZILELMA'NIN SON AŞAMALARINDAYIZ"
Bayraktar, "20 senelik hedefimiz Kızılelma'mız olan insansız hava araçlarına bir anlamda en üst noktasındaki zirve olan insansız savaş uçağımızı geliştirmeye, 20 senelik hayalimize devam ediyoruz. Buraya gelmeden az önce de bir yer testi daha vardı. İnşallah ilk uçuşuna gün sayıyor. Bütün bir anlamda muharebedeki geleceği olan, Türkiye'nin de ilk insansız savaş uçağı olacak Kızılelma'nın son aşamalarındayız diyebilirim. En son TEKNOFEST'e uçacak prototipi götürmüştük. İnşallah 2023'te ilk uçuşunu başarıyla yapacak. Bir yandan da gemilere konuşlu Bayraktar TB3 SİHA'lar üzerinde çalışıyoruz. Bu iki platform bir gün görev almayı başarabilirlerse muharebe tarihinde devrim yapacaklar" diye konuştu.
"YETER Kİ VİZYONUNUZ DOĞRU OLSUN"
Bayraktar, "Yeter ki vizyonunuz doğru olsun, hedefleriniz, gayeniz doğru olsun. En iyi donanımlarla donanın. Bunun yanında azminiz, sabrınız, yetsin. Dünyanın en iyisini yapabilirsiniz. Bunu asla unutmayın. En yıkılmaz, yenilmez zannedilen dinozorlar, gün gelir yer yüzüne taş çarptığı gibi bir taş çarpar, yıkılırlar. Siz öne geçersiniz" dedi.
Bayraktar, "TEKNOFEST bizim hayatımıza giren ve hayatımız anlardan ve anılardan oluşuyorsa, hayatımızda yaptığımız en anlamlı, en katma değeri yüksek, en manası yüksek etkinlik" ifadelerini kullandı.
METİN CANOĞULLARI: BAŞARILI OLMANIN SIRRI SİZSİNİZ
Programda söz alan Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları “belirsizlik” teması kapsamında konuştu ve açıklamasında “Hiçbir şey size bahşedilmez her şeyin bir bedeli vardır. ‘ben değilse kim şimdi değilse ne zaman’ bunu asla unutmayın mutlaka karşınıza çıkacaktır. Belirsizlik ile ilgili size şunu söyleyeyim. Doğduğumuz andan ölene kadar hayatımızda belirsizlik hep olacak. Bu belirsizlikleri yönetmekteki en önemli şey kendinize olan güvendir. Sevmediğiniz işi yapmayın, sevmediğini işte başarılı olamazsınız. Hayattaki belirsizliklerde kararlarınızı kendiniz verin, kimsenin sizin için karar vermesine izin vermeyin. Başarılı olmanın sırrı sizsiniz.” ifadelerini kullandı.
Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin “tutku” temasında konuştu: “Dijitalleşme çağındayız. Türkiye de buna ayak uydurma zorunda. Bir çok ofis açıyoruz Avrupa’da. Oradan gençlerle de görüşüyoruz anca Türk üniversitelerinden mezun arkadaşlar başka. Mühendislerimizi buradan almaya başladık. Sizler için güzel imkanlar yaratacağımıza inanıyorum. Azim ve çok çalışmak önemli. Türkiye’den hepimizin gürü duyduğu şirketler çıkıyor. Bu şirketler için de siz gençlere ihtiyacımız var. İçinizdeki turkuyu bulun”
Vakko CEO’su Jaklin Güner “merak” temasında konuştu: “Merak insanı Rahatsız eden, harekete geçiren ve insanı düşünmeye iten duygu. Merak dünyada başarılan tüm önemli şeylerin temelindeki ortak bir kavram.
Ben hayatım boyunca hep çok merak ettim, çok soru sordum. Ve gördüm ki merak ettiğinizde bütün konular birbirine bağlanıyor ve bakış açınız genişliyor.
Pandemide 200 mağazamız kapandı.Ben yine çok merak ettim ve daha önceki krizlerden nasıl çıkıldığında baktım. Herkesin yaptığının tam tersini yaptım, siparişleri iptal etmedim, müşterilerle iletişimime devam ettim ve çok iyi sonuçlar aldık. “
Tarihçi İlber Ortaylı “huzur” temasında konuştu: “İnsanın kendi kendini günlük sıkıntılarından tecrit edebilmesi için kendini güzel şeyleri düşünmeye ayırması lazım. İnsanların kaynağı olan edebiyat her ülkede yeterince zengin. Bir ay içerisinde mutlaka bir ilginç romanı tamamlamış olmanız lazım. İnsaların kullandıkları kelimelerin sayısı giderek düşüyor. Bu tüm ülkelerde olan bir sorun.Edebiyat insanı her zaman bulunduğu ortamın dışına çeken ve aynı anda ona bağlayan bir şey.
İkincisi müzik. İnsanlar her tür müziği sevemez. Yapıları, hayal güçleri, bilgi birikimleri farklıdır. Müzik eğitimi çok önemli. müziği dinlemek zorundasınız, müziksiz geçen gününüz olmasın. Müzik sizi canlandırıp hayata ve sokağa bağlayabilir.
Üçüncüsü Doğrudan doğruya ruhunuzu dinlendirecek sohbetler. Bunlarda bir denge sağlamak lazım. Sağladığınızda göreceksiniz ki hayatınız çok renklenecek. Hiçbir yılınızı yeni bir yer görmeden kapatmayın. Yeni yerler yeni insanlar size bu sonsuz alemi anlatır.
"Z KUŞAĞININ DENK GELDİĞİ DÖNEM ÇOK KÖTÜ"
Okan Bayülgen de, "Z kuşağının denk geldiği dönem çok kötü bir dönem. 1998'den bugüne kadar alırsak, tamamen kötü bir tarihi süreç. Ben kendi kuşağımdan 20 yıl önce doğmak ve şu sıralarda ölmek isterdim. Z kuşağıyla beraber ne yapılabilir? Aralarından belli insanlarla çok şey yapılabilecek. Bütün bir kuşağı ümitle değerlendiremiyoruz. Rahatlatıcı olarak şunu söyleyeyim. Y ve X, Z'den çok daha kötüydü. Z dediğin zaman evet benim diyorlar. Bundan önce hiçbir kuşak kendisine kuşak ismi takılmasını kabul etmedi. Çünkü herkes farklılaşmaya çalışıyordu. İlk defa bir kuşak diyor ki 'beni sürü halinde değerlendirebilirsiniz'" diye konuştu.
"YOLUNDA GİTMEYEN İŞLERİ DEĞİŞTİRECEK SİZLERSİNİZ"
Şüphe teması üzerinde gençlerle konuşan Baltaş Grubu Kurucusu Psikolog Acar Baltaş, "Kolayca vazgeçmeyin çünkü buradaki yolunda gitmeyen işleri değiştirecek olan sizlersiniz. Ortamda bulunmayanın hakkını koruyun. Gerçeği örtmeye çalışan şüphe tacirlerinden uzak durun. Onlara dikkatli olun. En tehlikeli yalan içine doğru karışmış olandır. Çok sık tekrarlandığı için bir şey doğru olmaz. Gerçeği bilimsel yöntemlerle araştırın. Yaşadığınız toprağa borcunuzu unutmayın" dedi.
2021’de ilk defa düzenlenen ve 1500 gencin katıldığı Zirve 23’te Aziz Sancar da bir konuşma yapmıştı.