EkonomiTıbbi cihazda hedef yüksek teknoloji

Tıbbi cihazda hedef yüksek teknoloji

13.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), yurt içinde tıbbi cihaz sektörünün mevcut durumunun röntgenini çekti. Gelişmekte olan ülkeler gibi düşük teknolojiden yüksek teknolojiye doğru yerli üretimin artması hedefi kaydedildi.

Tıbbi cihazda hedef yüksek teknoloji

HANDE ATILGAN/ANKARA- Tıbbi Cihaz Sektör Belgesi başlıklı çalışmada, yurt içinde kullanımda olan cihazların kaydedildiği Ürün Takip Sistemi’nde (ÜTS) 2023 itibariyle 4 milyon 591 bin 401 ürün, 3 bin 492’si imalatçı ya da ithalatçı firma olmak üzere toplamda 53 bin 387 firmanın kayıtlı olduğu belirtildi. Bunlar içindeki yerli üretimin, düşük ve orta düzeyde teknoloji ihtiva eden ürünlerde yoğunlaştığına dikkat çekilirken, yerli imalatçıların Avrupa’ya Uygunluk (CE) sertifikalı ürünlerinin sayısı 517 bin 944 oldu. Bu CE’li ürünlerin 478 bin 246’sı yanı yüzde 92’si yerli onaylanmış kuruluşlar tarafından belgelendirilirken, 33 bin 800’ü yanı yüzde 8’i yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşlar tarafından belgelendirildi. Ürünlerin denetimi noktasındaysa son 5 yıl içinde incelenen toplam 18 bin 405 ürün içinden bin 364’ü “uygunsuz”, 404’ü “güvensiz” çıktı.

Haberin Devamı

İTHALAT NEREDEN?

Çalışmada ithalat konusunda ise şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemiz tıbbi cihaz pazarında en büyük paya sahip olan ‘diğer grubu’ kapsamındaki tıbbi cihazlara ilişkin ana tedarikçiler ABD, Almanya ve Çin’dir. Buna karşın pazarın en büyük ikinci grubunu oluşturan ‘sarf malzemeler’ Malezya, Çin ve ABD tarafından karşılanırken, tanısal görüntüleme grubunun ana tedarikçileri olarak Almanya, ABD, Çin ve Japonya öne çıkmaktadır. Hastaya yardımcı ürünler yüksek oranda Çin, ABD, Almanya tarafından tedarik edilmekte olup ortopedik ürünler büyük çoğunlukla ABD’den; diş hekimliği malzemelerinin ise büyük çoğunluğu Çin ve Japonya’dan karşılanmaktadır. Bu verilere göre ABD, Çin ve Almanya ülkemize en çok tedarik sağlayan ülke konumundadır.”