Ekonomi‘Temel mallarda enflasyon %28’

‘Temel mallarda enflasyon %28’

16.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Giyim ve dayanıklı tüketim gibi temel mallarda enflasyonun eylülde yüzde 28’e indiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ekonomistlere sorduğumuzda 24 ay sonra enflasyonun yüzde 18 civarı olacağını söylüyorlar” dedi.

‘Temel mallarda enflasyon %28’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun mayıstaki zirvesinden bu yana 26 puan düştüğünü, eylülde temel mallardaki enflasyonun yüzde 28’e gerilediğini belirterek, “Ekonomistlere sorduğumuzda 24 ay sonra enflasyonun yüzde 18 civarı olacağını söylüyorlar” dedi. NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Enflasyon düşüyor. Mayısta zirveye çıktı. Zirveden bu yana enflasyonda 26 puan düşüş var. Enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek. Giyim ve dayanıklı mallar gibi temel mallara baktığınız zaman bunlarda enflasyon eylülde yüzde 28’e düştü. Yıllık enflasyonda bütün malları baz alırsanız, gıdayı, enerjiyi ve içecekleri koysanız bu da enflasyon eylül itibarıyla yüzde 40’a düşmüş. Manşet enflasyon baktığınızda yüzde 49 civarı. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı fakat hizmet enflasyonu bütün dünyada katılık içeriyor.”

Kiralar yüzde 120 arttı

Şimşek, temmuzda kira artışında yüzde 25’lik üst limiti kaldırdıklarını anımsatarak, yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120’ye yakın artış olduğunu kaydetti. Eğitim enflasyonunda da benzer bir durum olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına daha güçlü tepkiyi verecek, biraz daha geçmiş enflasyonu baz aldığı için. Geçmiş enflasyon da şimdi düşmeye başladığı için önümüzdeki dönem buradaki katılığı kıracağız. Hizmetler enflasyonunda katılık olmasaydı, enflasyon hedefimize daha yakın olacaktık.”

‘Hedefi tutturacağız’

Türkiye’de 50 yıldır kronik iki hane civarı, dönem dönem üç haneyi geçmiş bir enflasyon olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:

“Para politikasının yeniden inşası zaman aldı. Deprem ve EYT gibi faktörler nedeniyle maliye politikasında sınırlayıcı hususlar var. Buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış ve bu düşüş devam edecek. Enflasyonda ve fiyat artışlarında yavaşlama var, bu devam edecek. Bu konuda kararlıyız, programı uygulayacağız, sonuç veriyor ve enflasyonu düşüreceğiz. Ekonomistlere sorduğumuzda 24 ay sonra enflasyonun yüzde 18 civarı olacağını söylüyorlar. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Program hedeflerimiz iddialı. Dolayısıyla kredibilitemizi bu hedeflere yaklaşarak sağlayacağız. Bugün cari açıkta, bütçede birçok konuda hedefi tutturmuşuz. Enflasyonda da hedeflerimizi tutturacağız.”

Haftaya ABD’ye gidecek

Gelecek hafta ABD’de temaslarda bulunacağını kaydeden Şimşek, “ABD Hazine Bakanı ile görüşeceğiz, ikili toplantı talebinde bulunan bakanlar da var. Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, IBRD ve Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası gibi aklınıza gelen bir sürü bankayla bir araya geleceğiz. Onlara hem Türkiye ekonomisini anlatıyoruz hem de onlar Türkiye ekonomisine önemli paydaşlar. Yapısal dönüşümümüzü finansal olarak destekliyorlar” ifadesini kullandı.