EkonomiTelegram kargaşası

Telegram kargaşası

27.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

1 milyara yakın kişinin kullandığı Telegram’ın kurucusu Rus milyarder Durov’un yasa dışı içerik gerekçesiyle Fransa’da gözaltına alınması ülkeler arası gerginlik yaratırken teknoloji dünyası da tartışmaya dahil oldu.

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve sahibi Rus asıllı milyarder Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasının yankıları sürüyor.

Haberin Devamı

24 Ağustos’ta Paris’te özel jetinden indiği sırada gözaltına alınan Durov’un gözaltı süresi iki gün uzatıldı. Fransa’da gözaltı süresinin en fazla 96 saat olduğu belirtiliyor. Paris Savcısı, Durov’un 8 Temmuz’da siber suçlar birimi tarafından adı açıklanmayan bir kişiye yönelik başlatılan çocuk istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık, yasa dışı işlemlere izin veren çevrim içi bir platform işletmek ve kara para aklama ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındığını açıkladı.

Rusya, Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili Fransa’ya nota verirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Pavel Durov’un tutuklanmasının siyasi olduğu iddialarını reddetti ve dava hakkında kararın soruşturmayı yürüten yargıçlarda olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Telegram’dan yapılan açıklamada ise “Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB’nin yasalarına uymaktadır. Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’ya sık sık seyahat etmektedir” denildi.

Dünyada yaklaşık 1 milyar insanın Telegram kullandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Bir platformun veya sahibinin bu platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır. Bu durumun derhal çözülmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi. X’in sahibi Elon Musk da, Durov için X sosyal medya platformundan “serbest bırakılma” çağrısı yaptı.

15 MİLYAR DOLARLIK SERVET

Rusya’nın popüler sosyal medya sitesi VK’nin de kurucusu olan Durov, 2014’te Rusya’yı terk etmişti. Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts vatandaşlığına sahip Durov’un servetinin yaklaşık 15 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Whatsapp’a alternatif olarak görülen Telegram projesine 2013’te başlayan Durov, 40 yaşına gelmeden sahip olduğu 15 milyar dolarlık servetiyle dikkatleri çekiyor.