11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), teknoloji girişimlerini desteklemek için kolları sıvadı. ‘Yüksek Teknoloji Milli Girişimler’ programı kapsamında seçilen teknoloji girişimlerine danışmanlık, ücretsiz ofis, teknik uzmanlık destekleri ve ilk aşamada 100 bin TL’ye kadar yatırım imkanı sunuluyor. Girişim destek programına başvurular, 21 Aralık’a kadar devam edecek. Seçilenler ise ocak ayında açıklanacak. T3 Girişim Merkezi, ilk kez geçen yıl başlatılan programın bu yılki kapsamını geniş tutuyor.
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, bu çalışmayla Baykar gibi girişimlerin sayısının artmasını amaçladıklarını belirterek, bunun için ekosistemi bu tür girişimlerin ortaya çıkmasına elverişli hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Katma değerli ürün
Baykar’ın ilk kurulduğunda sadece 7 kişilik bir ekibi bulunduğunu ve bugün bu sayının mühendis ve teknisyenleriyle 500 kişiye ulaştığını dile getiren Bayraktar, “İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) teknolojisinde artık bağımsız olarak güvenliğimiz için hizmet eden ürünlerimiz sahada kullanımda ve çok başarılı sonuçlar alınıyor. Ülkemizi dünyada SİHA yapabilen ender ülkeler arasına soktuk. Amacımız bu tip örneklerin tüm sektörlerde yayılması. Ülkemizi girişimlerin cazibe merkezi haline gelmesini hedefliyoruz” dedi.
Bayraktar, program kapsamında katma değerli ürün ve hizmet geliştiren bütün teknoloji girişimlerinin kabul edildiğini aktararak, “Otonom teknolojiler, yapay zeka ve makine öğrenmesi, eğitim teknolojileri, akıllı ağlar, nesnelerin interneti alanında çalışmaları bulunan teknoloji girişimlerine ise öncelik tanınıyor. Ürün ya da servisleri en az prototip aşamasında olan teknoloji girişimleri altı aylık hızlandırma programı boyunca desteklenirken, fikir aşamasındaki girişimci adaylarına ise 2019 yılı içinde online ön kuluçka platformu sunulması planlanıyor” diye konuştu. Haluk Bayraktar, “2023 yılına ilişkin ülkemiz bir vizyon ortaya koydu. Biz de 2023 yılına kadar 1001 teknoloji takımı ve 1001 teknoloji girişimini desteklemeyi hedefledik” dedi.
2017 Ocak yılında kurulan vakfın ilk programı, Geleceğin Teknoloji Yıldızları oldu. DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde geleceğin teknolojilerini geliştirecek gençler de yetiştiriyor.
Yabancı startup’ları İstanbul’a çekiyor
T3 Vakfı, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest’in de düzenleyicisi. Bayraktar, Teknofest’e gelen 100 yabancı girişimciden ödül alan 15 girişimin Türkiye’ye davet edildiğini ve farklı ülkelerden 11 girişimin kurucularıyla birlikte İstanbul’a gelme kararı aldığını, bunu daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Take Off İstanbul Uluslararası Girişim Zirvesi sonrasında, ücretsiz ofis desteği sunulan 11 yabancı girişim Türkiye’ye yerleşecek. Zirveyi kazanan Türk girişimler ise Star Camp işbirliği ile San Francisco’da bir hafta eğitim alacak.
Teknofest’in toplumda önemli bir heyecan yarattığına da değinen Haluk Bayraktar, 2019’da ziyaretçileri bazı sürprizlerin beklediğini ve etkinliğin gelecek yıl Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşeceğini aktardı.