28.04.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "Enflasyon Raporu 2022-II" sunumu başladı. Kavcıoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Orta vadeli enflasyon tahminlerimize ilişkin açıklamalarda bulunacağım son olarak politikamızla ilgili genel bir değerlendirmede bulunacağım.
Çin’de artan vaka sayıları neticesinde alınan karantina önlemlerinin genişletilmesi arz sürecindeki bozulmayı derinleştirmektedir. Rusya Ukrayna arasındaki çatışmanın küresel büyüme görünümü üzerindeki riskleri artırmaktadır.
Bölgesel çatışmaların tetiklediği güçlü arz şokları küresel ham madde fiyatlarında artış yaşanmıştır. Dünya genelinde çekirdek ve manşet enflasyon yüksek seviyelere ulaşmıştır.
"İSTİHDAM ARTIŞININ DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"
Sanayi üretimi uzun süredir devam eden arz kısıtlarına rağmen büyümeyi ve iş gücü piyasasını desteklemektedir. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğilimindedir.
Kapasite kullanım oranları bazı sektörlerde tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL yatırım kredileriyle karşılanması önem arz etmektedir.
Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye büyümesinin yapısı ihracat odaklı önemli bir dönüşüm yaşamaktadır.
KAVCIOĞLU'NDAN ENERJİ FİYATLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
İhracatımız artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürmüştür. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükselmiştir.
LİRALAŞMA STRATEJİSİ
Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış eğilimi gücünü korumaktadır. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir.
Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecektir. Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir.
Kredilerin üretim, yatırım ve ihracat için kullandırılmasına yönelik makro ihtiyati tedbirlerimizi kararlılıkla uygulamaktayız.
ENFLASYON MESAJI!
İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur.
İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmeler de üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır. İç talep koşullarının ilk çeyrekte kısmen yavaşladığını görüyoruz.
Kredi kullanımında gözlenen yavaşlama 2022 yılı ilk aylarda yükseliş eğilimine girerek, iktisadi faaliyeti desteklenen unsurlardan biri oldu.
İlk çeyreğinde çıktı açığı göstergeler bir önceki çeyreğe göre yavaşlasa da pozitif bölgede kalmaya devam etmiştir.
İŞTE YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!
Enflasyonun 2022 yıl sonunda %42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %23,2)
Enflasyonun 2023 yıl sonunda %12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki %8,2)
Enflasyonun, %70 olasılıkla 2022 yılı sonunda %38,7-46,9 aralığında -orta noktası %42,8- gerçekleşeceğini öngörüyoruz. (Önceki %18,6-27,8 aralığı ile %23,2)
Enflasyonun, %70 olasılıkla 2023 yılı sonunda %8,1-17,7 aralığında -orta noktası %12,9- gerçekleşeceğini öngörüyoruz. (Önceki %3,4-13,0 aralığı ile %8,2)
Liralaşma stratejisi TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asil unsurudur. Liralaşma stratejimizin önemli bir bileşeni de uygun maliyetli ve uzun vadeli kredilerin üretim, yatırım ve ihracat artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemektedir.
Fonlama yapısında TL cinsi kiymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımlar yakında devreye girecek. Firmalar arasındaki ödemelerin Türk lirası cinsinden yapılmasına yönelik son dönemde alınan kararlar olumlu karşılanmaktadır. Sağlam, güçlü ve istikrarlı Türk lirasının altyapısını sağlamak kalıcı fiyat istikrarı hedefimize doğru en önemli eşiktir.
Para politikası araçlarının etkisini artıracak kapsamlı çalışmaları tüm taraflarla birlikte yürütmekteyiz. Bir bütün olarak para politikası araçlarımızın etkinliğini artıracak kapsamlı çalışmalı tüm taraflarla birlikte yürütmekteyiz.
Nihai amacımız bütün ekonomik birimlerimizin her türlü kararlarında lira dışında hiçbir para birimine gerek duymadan Türk lirası ile tasarruf yapabildikleri, tüm finansal kararlarını Türk lirası ile alabildikleri bir finansal mimariyi tamamlamaktır."
'500 LİRALIK YENİ BANKNOTLAR' İDDİASI
Bizim böyle bir hazırlığımız beklentimiz yok. Enflasyonun bu noktada artış göstermesi bu işi çok bildiğini düşünen arkadaşların kendilerini gündemde tutmak için attıkları bir tweettir."