EkonomiTBMM’den kadın CEO’lara davet

TBMM’den kadın CEO’lara davet

04.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kadın istihdamının artırılmasına yönelik alt komisyonun ilk toplantısı dün gerçekleşti.

TBMM’den kadın CEO’lara davet

BAHAR ATAKAN Ankara - Alt Komisyon Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Türkiye’de çok güçlü kadın rol modelleri var, çok önemli firmalarda CEO’luk yapan; hem CEO’luk yapan hem girişimci, bu rol model kadınları dinlemeyi önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rol modeller dinlenecek

Kadın İstihdamının Arttırılması, Kadın Kooperatifçiliğinin Güçlendirilmesi Alt Komisyonu’na kamu kurumlarını, kadın kooperatiflerini, üniversitelerin kadın araştırma merkezlerini, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri davet edeceklerini söyleyen Atabek, “Mevzuata katabileceğimiz neler olabilir, hangi sorunlar var, nasıl işliyor, uygulamada sahaya yansıması nasıl? Bu anlamda bakanlıklarımızın ilgili genel müdürlüklerini, ilgili birimlerini dinleyeceğiz. Kalkınma ajansları, KOSGEB, SGK, TKDK, TÜİK, Türkiye İş Kurumu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi gibi bu tarz kurumlarımızı dinleyeceğiz” diye konuştu.

‘Eşit fırsat’ vurgusu

UN WOMEN, UNDP, ILO’nun yanısıra kadın kooperatifleri ile temas kuracaklarını söyleyen Atabek, “Türkiye’de çok güçlü kadın rol modelleri var, çok önemli firmalarda CEO’luk yapan; hem CEO’luk yapan hem girişimci, bu rol model kadınları da dinlemeyi önemsiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Atabek, “Ülkemizde istihdamın artırılmasını, kadın girişimciliğinin, kooperatifçiliğinin güçlendirilmesini ve desteklenmesini önceleyen politikalara rağmen, hâlâ yapılması gereken işler, atılması gereken adımlar vardır. Kadınların çalışma hayatında ve karar alma mekanizmalarında etkin şekilde yer alması, politikaların belirlenmesinde kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlayıcı bir perspektifin sağlanmasıyla ancak mümkün olacaktır” diye konuştu. Kadın istihdamı, kadın girişimciliği ve kooperatifçiliğinin gereken noktada olmadığını söyleyen Atabek, “Bu noktada bize düşen, kadınların iş gücü piyasalarına dâhil olmasını ve bu piyasalarda erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 33,8 

Komisyona bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de “15 yaş nüfus üzerinde mevcut durumda 62 milyon civarında bir nüfusumuz var. Genel olarak iş gücüne katılımımız yüzde 50 civarında, kadınlarda iş gücüne katılımımız 2020’de yüzde 30,9 toplamda. Bu oran 2003’te yüzde 26 iken, bugün yüzde 30’a çıkmış. Son olarak 2021 ağustos ayı verileri açıklandı. Buna göre de kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 33,8 yani mevcut çalışabilir kadından sadece 100 kadından 33,8’i ‘Ben istihdama katılmak istiyorum’ diyor” ifadesini kullandı.