25.04.2023 - 21:55 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (DHA)
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan sonuçlara ilişkin açıklamasında, “Ülkemizde meydana gelen depremin yarattığı yıkıma büyük bir üzüntüyle tanık olduk. Bölgedeki havalimanlarında görev yapan Havaş ve TGS ekiplerimiz bir yandan depremin yarattığı yıkımla mücadele ederken diğer yandan da yardımların ulaşabilmesi için durmaksızın büyük bir özveriyle çalışmaya devam eti. Karşı karşıya olduğumuz yıkım, uzun dönemli ve kapsamlı bir desteği gerektiriyor. TAV Havalimanları ve iştiraklerimiz bugüne kadar depremden etkilenenler için nakdi ve ayni yardımlar yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Kaybettiklerimiz için yas tutarken geride kalanların hayata tutunabilmeleri için de tüm gücümüzü kullanacağız” dedi.
DIŞ HAT TRAFİĞİNDE YÜZDE 74’LÜK ARTIŞ
Uluslararası seyahat talebinin güçlü seyrettiğini vurgulayan Kaptan, “Artan taleple birlikte, yılın ilk üç ayında havalimanlarımızdaki dış hat trafiği 2022’nin yüzde 74, 2019’un ise yüzde 36 üzerine çıktı. Ayrıca Rus havayolu şirketleri ve Rusya’ya odaklanmış seyahat acenteleri, 2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısında yüzde 50 artış beklediklerini açıkladılar. Bu nedenlerle 2023 yılında da oldukça kuvvetli bir sezon beklemeye devam ediyoruz. Geçen sene Almatı’nın dış hat kargo uçuşlarında önemli bir büyüme yaşanmıştı. Bu sene bu büyümeye dış hat yolcu uçuşları da eşlik ediyor. Almatı’da trafiğin iki farklı pazarda büyümesi, finansal sonuçlara da yansıyor. Kapasiteyi iki kat artırıp 14 milyon yolcunun üstüne çıkaracak olan yeni dış hat terminalinin inşaatın ilerlemesi mart sonu itibarıyla yüzde 53’e ulaştı. 2024 yılında açmayı beklediğimiz yeni terminalle birlikte hem hizmet kalitesinde ciddi bir artış gerçekleştireceğiz hem de yolcularımızın beğenisine gümrüksüz satış, özel yolcu salonu ve yiyecek içecek seçenekleriyle donatılmış hayli geniş bir perakende yelpazesi sunacağız” ifadelerini kullandı.
BÜTÜN FİNANSAL SONUÇLAR BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE”
Kaptan açıklamasının devamında şu bilgileri de paylaştı:
“Operasyonel olarak oldukça iyi geçen bir çeyreğin ardından ciromuzu yüzde 68, FAVÖK’ü ise yüzde 34 artırdık. 44 milyon Euro’luk ilk çeyrek FAVÖK’ümüz aynı zamanda pandemi öncesi performansımızı gösteren 2019 yılının ilk çeyreğinde elde ettiğimiz FAVÖK’ün de yüzde 17 üstüne çıktı. FAVÖK’ün altında ise özellikle bir defaya mahsus deprem vergisine ek olarak yükselen faizler ve Euro’nun değer kazanması nedeni ile artan finansman giderleri etkili oldu. Bu giderlerin normalde yılın en zayıf çeyreği olan birinci çeyrekte gerçekleşmesi net kâr üzerindeki etkilerini artırdı ve dönemi 45 milyon Euro zararla kapadık. Ancak bu sonuçları daha iyi bir şekilde değerlendirebilmek için cirodan net kâra kadar bütün finansal sonuçların beklentimizden daha iyi olduğunu ve yılın geri kalanı için oldukça kuvvetli sonuçlar beklemeye devam ettiğimizi söylemeliyiz. Yeni varlıklar ve yatırımlarla TAV’ın geleceğini birlikte inşa etmeye devam ediyoruz. Bu geleceği birlikte yarattığımız çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarına katkıları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.”