10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
'Fasonculukla buraya kadar’ diyerek gençlere seslenen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılki ‘Tasarım Haftası’nda tasarımın önemine dikkat çekerek, yeniliklere değindi. ‘Tasarımın’ önemi ortada. İyi tasarımla yatırımın değeri bir anda katlanıyor, ‘katma değeri yüksek’ ürün elde ediliyor. İnovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarım konusunda yapılan somut çalışmalarla Türkiye’nin ortalama birim başı ihracat değeri olan 1.47 dolar çok daha yüksek rakamlara dünyaya ihraç edilebilir.
‘Design in Turkey’
‘Fasonculukla bugüne kadar gelen Türkiye’, artık gerçek bir tasarımcı olmak için elindeki tüm kozları oynuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) imzası bulunan inovasyon haftaları, tasarım haftaları da bu amaç için önemli buluşma adresleri. Birçok dünya markasının kullandığı kumaşları, derileri, parçaları veren Türkiye ‘Made in Turkey’ yerine artık ‘Design by (in) Turkey’ ile tasarım yapmak, önemli tasarımcılar yetiştirmek istiyor. Tüm Türkiye’den tasarımcıların geliştirdiği ürünlerin sergilendiği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayın’ndaki etkinlik pazartesi gününe kadar ziyaret edilebiliyor.
60 tasarımcı ödülünü aldı
Ekonomi Bakanlığı ve TİM’in birlikte düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası kapsamında başlayan Design Turkey 2017 Endüstriyel Tasarım Yarışması Ödül Töreni, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz üreticileri ve ihracatçıları tasarıma yönlendirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalar yapsınlar istiyoruz. Tasarıma para harcamayı öğrensinler. Taklitten tasarıma geçmeyi öğrensinler” dedi. Design Turkey 2017 Endüstriyel Tasarım Ödülleri 3 kategoride 60 tasarımcıya verildi. Toplam 8 tasarımcıya verilen Üstün Tasarım Ödülleri’ni 3’ünü Arçelik, 2’sini Koleksiyon Mobilya için ürün tasarlayanlar aldı. Şişecam, İntema Yaşam ve GOM’a tasarlanan ürünlerle ise birer Üstün Tasarım Ödülü verildi.
‘ESCOBAR’ TÜRKİYE’DE
Moda dünyasında çığır açan pek çok tasarıma imza atan Türkler bu alanda ilerlemeye devam ediyor. Dünyaca ünlü dizi ‘Narcos’un başrolü Pablo Escobar da ilham kaynağı olmuş. İstanbul Moda Akademisi’nden Tuğçe Demiran sergi alanında Escobar tasarımlarını sergiliyor.
SÜRÜCÜSÜZ ‘YERLİ’
Sergi alanında ODTÜ öğrencileri ise geliştirdikleri ürünleri anlatıyor. ‘Bir sorunu temel alarak’ yeni tasarımlar yapan öğrencilerin bazı ürünleri Anadolu Isuzu tarafından da tescili alınmış. Öğrenciler kampus içinde hizmet verecek şekilde sürücüsüz araç tasarlarken, aynı zamanda bir ‘kamyonet’in farklı kesimlere ulaşması için ‘açılınca sahne olabilen’ ve ‘şehir içi kargo hizmeti sunan’ tasarımlar oluşturmuş.
‘Bileklikte’ EKG cihazı
Karabük Üniversitesi de pek çok yeni tasarımla tasarım haftasında yer alıyor. Mihriban Altınay geliştirdiği taşınabilir EKG cihazını daha rahat kullanılabilmesi için bileklik şeklinde tasarlamış. Kutalp Kurt ise, yiyecek içecek trendlerini de dikkate alarak yaptığı gıda esansını suya katıp taşınabilecek cam tasarımıyla dikkat çekiyor.
Aydınlatıcı
İki yıl önce tasarım hayatına başlayan Kerem Ariş ve Merve Parnas ise ‘Uniqka’ markasını kurarak, deriyi aksesuar, aydınlatma ve mobilyada kullanıyor. Deri işlemek için geleneksel ve özel yöntemlerini kullanan çift, bu alanda önemli bir yenilik oluşturduklarına dikkat çekiyor.
Herkes tasarımcı...
Tasarım haftası gençlere, üniversitelere, yeni tasarımcılara ev sahipliği yaparken aynı zamanda pek çok markanın da tüketiciyle buluşma noktası. Ford, Damat, Çilek Mobilya, Şişecam gibi pek çok grup tasarımlarını sergiliyor. Hotiç ‘kendi ayakkabını yap’ etkinliğini gerçekleştiriyor. Tüm malzemeleri, kalıpları sağlayan şirket, bu ayakkabıları önce etkinlikte sonra Zorlu’daki mağazasında sergileyecek. Sneaker tasarlayan katılımcılardan en beğenilenleri ise Hotiç tasarım ekibiyle staj yapma imkânını bulacak.
Sehpa deyip geçme
Tasarım haftası sergi alanında Mehmet Erkök ise kendi tasarımı olan servis sehpalarını gösteriyor. Akrilik ve ahşap karışımı olan sehpaların hepsi el yapımıyken, aynı zamanda iki bölmeli ve kumanda gibi ev gereçleri için ayrı çukur bir alanı bulunuyor.