EkonomiSon dakika: Temmuz ayı ihracatı rekor kırdı

Son dakika: Temmuz ayı ihracatı rekor kırdı

02.08.2024 - 10:41 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Temmuz ayında ihracat 2023'ün aynı ayına göre, yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre %13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolar olduğunu belirterek, tüm zamanların ne yüksek Temmuz ayı ihracat rakamının elde edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamaları şu şekilde: “Avrupa önemli bir pazar bizim için ABD, Körfez, Asya, dünya ekonomisinde biraz büyüme ve ekonomideki gelişme işaretleri artmaya başlasa ihracatta çok daha iyi rakamlara da ulaşacağımızdan eminiz. 

Türkiye’miz artık 1 trilyon dolardan fazla milli geliri olan ülkeler ligine yükseldi. Geçen yılı 1 trilyon 118 milyar dolar ile kapadık. Bu yıl ilk çeyrek büyümesinden sonra 1 trilyon 158 milyar dolarlık milli gelire yükseldik. 

KÜRESEL MAL İHRACATINDAN ALDIĞIMIZ PAY ARTTI 

Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1.08’e ulaştı. Bu rakam 21 yıl önce yüzde 0.49 idi. 

TEMMUZ AYINDA İHRACAT REKOR KIRDI

Tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık. Yüzde 13.8’lik bir aylık artış sağladık. Geçen yılın temmuzuna kıyasla. Geçen yıl 19 milyar 800 milyon dolardı. Böylece 1 ayda 2.7 milyar dolar artış sağladık.

Haberin Devamı

YILLIKLANDIRILMIŞ İHRACATTA REKOR

Yıllıklandırılmış ihracat 261.5 milyar dolar oldu. Temmuz ayında farkı kapattık, artıya geçtik. 261.5 dolara ulaştık. Son bir yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3,4 artmıştı. Hesaplarımıza göre yeni gerilimler savaş durumu olmazsa kumbara gibi biriktire biriktire 267 milyar dolar hedefimize sağdığız, Aralık ayında bu rakamı göreceğiz.

Bu iki rekordan sonra detaylara geçeceğim. Yine çok müjdeli bir haber. İthalatta azalma trendi devam ediyor. Temmuz ayı ithalatında yüzde 8'lik gerilemeyi başardık. Burada ülke için gerekli olan ithalat zaten yapılıyor. Özellikle Türkiye'yi pazar gibi görüp, Türkiye'nin sanayilerini zor duruma sokabilecek ithalata karşı ciddi mücadele veriyoruz. Bu çabalarımızın sonunda aylık ithalatta 2.6 milyar dolar tasarruf ettik 30 milyar doların altında kalması sağlandı. Dış ticaret açığı yüzde 42 azaldı, 7.2 milyar dolara geriledi.

Bu yıl Haziran ve Mart ayında gerilememiz oldu, Nisan'da başabaştık. Diğer aylar geçen yılın epey üzerinde ihracat artışları sağlamış olduk. 7 aylık rakamlara baktığımızda ihracatımızda 148.8 milyar dolara ulaştık. Geçen yılın ilk 7 ayındaki rakam 142.9'du. 7 ayda yüzde 4.1'lik artış sağlamış olduk. İthalata baktığımızda burada da gerçekten ilk 7 ayda yüzde 8.4'lük gerileme başarıldı, 198.6 milyar dolara geriledi.

Haberin Devamı

Eylül'de açıklanacak Temmuz ayı cari işlemler açığının 20 milyar dolar, belki de biraz daha aşağısına düşmesini bekliyoruz."

Son dakika: Temmuz ayı ihracatı rekor kırdı

İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

​Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'deki programları kapsamında, AK Parti ve MHP İl Başkanlıklarını ziyaret ettikten sonra Kayseri Ticaret Odası'nda, 'İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İstişare Toplantısı'na' katıldı. Cari işlemler dengesi konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, "Cari açığımız geçen yıl Mayıs ayında 57 milyar dolarken, bu yıl tahminimiz ki; bizim ticari araştırmalarımızda ki tahminlerimiz pek şaşmıyor. Mayısta da şaşmamıştı. Bu rakamları ve bu tahminleri vermekle siyasetçi olarak risk alıyoruz. Ama, matematik çalıştığımız için bunu çekinmeden söyleyebiliyoruz. Temmuz ayı cari işlemler açığı açıklandığında 20 milyar dolara düştüğünü göreceğiz. Bu ne anlama geliyor. Bu daha az döviz ihtiyacı anlamına geliyor. Ülkemizin döviz biriktirmesi anlamına geliyor. Türk lirasının döviz kuru karşısında bir anda değersizleşmemesi anlamına geliyor. Türk lirası aşırı değer kaybederse bu herhalde birkaç saat içinde fiyatların aynı oranda artması anlamına gelirdi. Bunu engellemiş oluyoruz. Buna, ekonomi literatüründe kurun fiyat yapışkanlığı deniyor. Döviz rezervlerimizin birikmesi anlamına geliyor. Dış dünyada ve içeride reel sektör yatırımcıları ve mali sektör yatırımcılarının Türkiye ekonomisiyle ve Türk lirasına güvenmesi anlamına geliyor. Türkiye'ye daha fazla yatırım yapma güveni anlamına geliyor. Daha fazla üretim, daha fazla istihdam, yerli ve milli sanayinin güçlenmesi anlamına geliyor" dedi.