EkonomiSon dakika: Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

Son dakika: Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

14.10.2024 - 12:53 | Son Güncellenme:

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü "kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı" Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a vermeye karar verdi. Daron Acemoğlu, Aziz Sancar ve Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan üçüncü isim oldu.

Son dakika: Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğluna verildi

Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemeoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a gitti. ABD'nin en önde gelen üniversitelerinden MIT'de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu.

Haberin Devamı

Ödül, kurumların refahı nasıl oluşturduğu ve etkilediğiyle ilgili çalışmalarından dolayı verildi. Nobel alan isimler ödül olarak 1,1 milyon dolar alacaklar.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomosi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel ödülleri her yıl, dinamiti bulan ve 1896 yılında hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel isteiği üzerine fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat dallarında veriliyor.