Ekonomi SON DAKİKA | Asgari ücret görüşmelerine kısa süre kala Erdoğan'dan kritik açıklama!

SON DAKİKA | Asgari ücret görüşmelerine kısa süre kala Erdoğan'dan kritik açıklama!

09.12.2020 - 23:27 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlerine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a yapacağı ziyaret öncesi düzenlediği basın toplantısında sorular üzerine asgari ücret zammına yönelik konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan, "Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor, bu görüşmelerden sonra durum bizim önümüze gelecek ondan sonra adımları birlikte atacağız, temennimiz odur ki isabetli bir karar çıkar ve yola devam ederiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücret konusunda işçi temsilcileri ve muhalefet partileri beklentilerini açıkladı. Bu konuda hükümet nasıl bir çalışma yürütüyor?" sorusunu şöyle cevapladı:

Haberin Devamı

"Asgari ücret ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu görüşmeleri işveren ve işçi kesimleriyle yürütecek ve bu görüşmelerden sonra tabii durum bizim de önümüze gelecek. Ondan sonra adımları birlikte atacağız, temennimiz odur ki isabetli, hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz"

ERDOĞAN'DAN BAKÜ YOLCULUĞU ÖNCESİ FLAŞ AÇIKLAMALAR

Erdoğan, Azerbaycan'a yapacağı resmi ziyaret öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

- (AB Liderler Zirvesi) Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz"

- "Kılıçdaroğlu eğer aday olacaksa gerçekten böyle bir şey düşünüyorsa partisi için de ülkemiz için de isabetli olur"

Haberin Devamı

- "Can Azerbaycan'a olan desteğimiz bundan sonra da devam edecektir"

- "44 gün süren çetin mücadeleler neticesinde, hamdolsun bugün yıldız ve hilal Karabağ semalarında gururla dalgalanıyor"

- "İşgal edilen topraklarının yeniden imarı sürecinde Azerbaycan'ın, gerek altyapı gerek üstyapıya yönelik çalışmalarda, yanında olacağız"

- "Yargının işine müdahale etmek tabii benim haddime değil ama şunu herkesin bilmesi lazım ki yani biz özellikle Selahattin Demirtaş gibi bir teröristin bu noktada varsa sözde hakkını koruyacak değiliz ki böyle bir şey yok. Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkan hazırlamaz. Kaldı ki Kobani'nin faili odur, Diyarbakır'ın faili odur, Yasin Börü'nün faili odur"

- "(FETÖ ile mücadele) Şu anda İngiltere'ye kaçmış olan zat, İngiltere'de bulunan zat acaba bunun bedelini nasıl ödeyecek? Niye kaçak? Gel o zaman ülkende dur. Biz bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de aynı şekilde devam edeceğiz"

- "(Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in açıklamaları) Aslında sürekli masadan kaçanlar bunlar. Hiçbir zaman bunlar masada durmadılar"

- "Eğer Yunanistan gerçekten bir komşu olarak dürüst davranırsa bizler de masada olmaya devam ederiz"

- "Bundan sonra da dimdik yolumuza devam ediyoruz. Doğu Akdeniz'le alakalı olarak da bizler oradaki haklarımız neyse bu haklarımızı korumaya devam edeceğiz"

Haberin Devamı

- "(Türkiye-ABD ilişkileri) Sayın Biden şöyle görevi bir üstlensin, görevi üstlendikten sonra herhalde Sayın Biden'la da oturup bazı şeyleri konuşacağız"

- "(Başakşehir-PSG maçı) Fransa maalesef ırkçı söylemlerin, ırkçı yaklaşımların yoğunlaştığı bir yer haline geldi. Temenni ederiz ki bu akşamki bu maç gayet suhuletle biter"

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'un başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Haberin Devamı

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.