EkonomiEnflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için flaş tahmin!

Enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için flaş tahmin!

03.01.2023 - 11:18 | Son Güncellenme:

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı açıklanacak olan enflasyon rakamlarındaydı. Aralık ayı enflasyonu belli oldu. Buna göre memur ve emekliler yüzde 16'lık zammı garantilemiş oldu. Bu zam oranına ayrıca refah payının da eklenmesi bekleniyor. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için flaş tahmin

Milliyet.com.tr/ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre, memur ve memur emeklilerinin alacağı zam yüzde 16,48, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 15,40 oldu.

Haberin Devamı

Enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için flaş tahmin

Milliyet Yazarı Cem Kılıç enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı tahminini açıkladı. Kılıç milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Burada eğer yüzde 16 enflasyon farkı verilecekse oldukça düşük. Enflasyonun açıklanmasıyla memur ve emeklilerin alacağı zam oranı belli oldu. Aralık ayı enflasyonu yüzde 1.18 olarak tespit edildi. 2022 yılı genelinde baktığımızda rakam yüzde 67.27’dir.

Şimdi memur ve memur emeklilerinin emekli aylıkları maaş zammı toplu sözleşme ile belirleniyor. Son 6 aylık toplu sözleşme zammı yüzde 8’dir dolayısıyla ocak ayı için yüzde 8’lik toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

SSK ve Bağkur emeklileri ise 6 ayda bir zam alıyorlar. Zam oranı son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Bunlara ilişkin olarak enflasyon açıklandıktan sonra memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 16 zam alacak. SSK ve Bağkur emeklileri de yüzde 15 oranında zam alacaklar.

Haberin Devamı

Enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için flaş tahmin

Ancak bu rakamlar elbette son rakamlar değildir. Hükümetin açıklayacağı refah payı sonrasında zam oranı kesinleşecektir.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI İÇİN OLASILIKLAR

Şu an için refah payı için beklemek durumundayız. Şu an en düşük memur maaşı 9 bin lira civarındadır. Refah payı ile birlikte yüzde 30 zam gelirse 11 bin 860 liraya çıkacaktır.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ İÇİN TAHMİN

Şu an en düşük memur emeklisi aylığı 6 bin 80 liradır. Eğer bu yüzde 16.40 oranı yüzde 20’ye tamamlanırsa en düşük memur emeklisi aylığı 7 bin 300 liraya yükselecek. Yüzde 30 zam gelirse 7 bin 900 liraya çıkacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Şu an en düşük SSK ve Bağkur aylığı yani taban aylığı 3 bin 500 liradır. Bu rakamın yeni yılda artırılması söz konusu. Onu da yine hükümet önümüzdeki günlerde açıklayacaktır.

3 bin 500 liranın ben 5 bin lira civarına yükseleceğini düşünüyorum.

ENFLASYONUN ÜZERİNE NE KADARLIK BİR REFAH PAYI ARTIŞI YAPILABİLİR?

Şu an için 5 puan civarında bir refah payı uygulamasını bekliyorum.”