EkonomiAsgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! TÜRK-İş'ten ilk açıklama

Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! TÜRK-İş'ten ilk açıklama

16.12.2024 - 14:33 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Komisyonu'nun 2025'te geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı sona erdi. Peki bu toplantıda rakam konuşuldu mu? TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar toplantının detaylarını canlı yayında anlattı. İşte detaylar...

Doğrudan yaklaşık 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi çalışmalarında süreç devam ediyor. İlk toplantısını 10 Aralık tarihinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde saat 14.30'da ikinci kez bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar basın açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

“HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, TİCARET BAKANLIĞI VE TÜİK TEMSİLCİLERİ SUNUM YAPTI”

Burada konuşan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak ikinci toplantılarını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Birinci toplantı olduğu gibi bugün de görüşmelerimiz hemen hemen birbiriyle benzer görüşmelerdi. Gerek Hazine ve Maliye Bakanlığımız, gerek Ticaret Bakanlığımız ve TÜİK sunumlarını yaptılar onları dinledik. Daha sonra biz yine kendi görüşlerimizi söyledik. İşveren temsilcileri kendi görüşlerini söylediler ve toplantı sona erdi” açıklamasında bulundu.

“TOPLANTIDA RAKAM AÇIKLANMADI”

Ağar, toplantıda rakam konuşulmadığını ifade ederek, “Bununla ilgili geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz toplantılarda; birinci toplantı, ikinci toplantı, üçüncü toplantı, dördüncü toplantıya kadar herhangi bir ücretin belirlenmediğini dolayısıyla son açıklama saatine 10 dakika kala rakam söylendiğini ve açıklama yapıldığını bu çerçevede hiçbir yaptırım gücümüzün olmadığını söyledik. Bunun karşılığında gerek işveren temsilcilerimiz gerek hükümet temsilcilerine bir rakam açıklayın dedik. Bu rakam üzerinde kamuoyuyla paylaşalım, kamuoyunda bu rakamları gündeme getirelim, ona göre bir yol çizelim dedik. Ancak rakam açıklanmadı” ifadelerini kullandı.

Ağar, kendilerinin de herhangi bir rakam telaffuz etmediğini sözlerine ekleyerek, “Bize şu söylendi; 'Toplu iş sözleşmesinde rakam getiriyorsunuz.' Elbette ki getiriyoruz toplu sözleşme döneminde. Toplu iş sözleşmesi; pazarlık masası, müzakere masası. Asgari ücret pazarlık masası değil, asgari ücretle çalışan insanların başlangıç ücretinin belirlendiği bir ücrettir. Dolayısıyla toplu iş sözleşmeler aylarca sürer, aylarca masraftan müzakere yapılır ve sonuçta bir yere gelinir. Anlaşamadığın zaman grev aşamasına kadar yolumuz var. Bugün 8 milyon iş gücüne katkısı bulunan asgari ücretlinin konusunu yani Türkiye'de örgütlüden kat kat fazla asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın sıkıntılarını bugün görüşüyoruz. O nedenle ülkede yaşam şartları ve koşulları belli bunu dikkate alınarak ücretin belirlenmesi lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

“KOMİSYONDA YER ALAN İŞÇİLER TALEP EDECEKLERİ ÜCRETİ BELİRTECEK”

Haberin Devamı

Komisyonda işçiyi temsilen yer alan 4 işçiye ilişkin de açıklamalarda bulunan Ağar, “Çalışan arkadaşlarımız resmi komisyon üyesi bakanlığa bildirdiğimiz. Türk-İş'i temsil eden yalnızca ben varım. Birinci toplantıda da nasıl geçinemediklerini anlattılar. Yine bu toplantıda da söz aldılar, görüşlerini aldılar. Dolayısıyla benim bu söylediklerim de arkadaşlarımın görüşleri. Bunlar da bugünden sonra TÜRK-İŞ'e bir belge verecekler. Biz şu asgari ücreti talep ediyoruz. Bundan gerisini biz kabul etmiyoruz diyecekler öyle bir belgeyi daha bize vermediler. Onu da bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Asgari ücret tespit sürecinin uzayacağını düşünmediğini de söyleyen Ağar, üçüncü toplantıdan önce bir rakamın konuşulması gerektiği talebini yineledi.

Ağar, gündemde sürekli 'TÜRK-İŞ'in neden rakam açıklamadığına' yönelik haberlerin olduğunu kaydederek, “Biz rakam söylediğimiz zaman işin altında kalırız” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Ağar, “Şu anda bir rakam söylenmediği için elbette ki beklentimiz var. Aklımızda mutlaka bir şey var; biz de sonuçta boşa gelmiyoruz. İnsanların yaşadığı şartları hepimiz biliyoruz. Biz geçinebilecek bir ücret talep ediyoruz. O ücretin de işverenlerin söylemesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR VE KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.

Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.