EkonomiSon dakika... Aklınıza takılan EYT sorularına yanıt geldi! Askerlik borçlanması, maaş, hizmet birleştirmesi...

Son dakika... Aklınıza takılan EYT sorularına yanıt geldi! Askerlik borçlanması, maaş, hizmet birleştirmesi...

31.12.2022 - 07:07 | Son Güncellenme:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 23 yıllık mücadeleden sonra mutlu sona ulaştı. Ocak 2023’te yasa teklifi Genel Kurul’dan geçerse, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra hak sahipleri emeklilik için talepte bulunmaya başlayabilecek. Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT ile ilgili aklınıza takılan soruları cevaplıyor.

Son dakika... Aklınıza takılan EYT sorularına yanıt geldi Askerlik borçlanması, maaş, hizmet birleştirmesi...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi yapılanları kapsayacak. Detayları TBMM’ye gelecek kanunla belirlenecek olan EYT düzenlemesinin ocak ayında kabul edilmesi, şubat ayında ise EYT’li aylıklarının yatması bekleniyor. Başvurular ise düzenlemenin yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yapılabilecek. EYT hakkında merak edilen soruları Cem Kılıç bugünkü köşesinden cevapladı.

Haberin Devamı

Son dakika... Aklınıza takılan EYT sorularına yanıt geldi Askerlik borçlanması, maaş, hizmet birleştirmesi...

İşte o yazı:

1- Soru: Merhaba yıpranma olan iş kolunda çalışıyorum. Yıpranmam yatırılmamış. İlgili şirketi mahkemeye verdim. Ancak EYT çıkıyor. Şartları beni kapsıyor. EYT’den emekli olursam daha sonra yıpranmadan elde edeceğim haklarımla maaşım değişir mi? Yoksa mahkeme sonucunu bekleyip öyle mi emeklilik dilekçesi versem?

Cevap: Yıpranma nedeniyle prim gününüz artacağı için aylığınız artabilir. Bu nedenle EYT kapsamında aylık bağlatsanız bile daha sonra aylığınız güncellenebilir. Ancak bağlattıktan sonraki tarihten itibaren yeni miktarda aylık alabilirsiniz. Geriye dönük hak talep edemezsiniz

2- Soru: Merhaba benim işe başlama tarihim 1995, prim ödeme gün sayım 5130. SGK’nın sisteminde 5750 gün ile emekli olur yazıyor. Ben EYT’den emekli olabilir miyim? Yoksa 5 bin 750’ye mi tamamlamam gerekiyor?

Haberin Devamı

Cevap: Bu konu taslak Meclis gündemine geldiğinde netleşecek. Herkes için 5000 gün yeterli olursa hemen emekli olabilirsiniz. Giriş tarihine göre kademeli prim olursa bu durumda 5.750 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

3- Soru: Merhaba, askerliğimi 1996’da yaptım. Mayıs 2000’de sigorta girişim var. Ben askerlik borçlanmamı yapıp EYT’li olabilir miyim? Hangi borçlanmalar primi hangi borçlanmalar giriş tarihini öne çekiyor?

Cevap: Askerliği borçlanıp EYT kapsamına girebilirsiniz. Askerlik önce, giriş sonra olduğu için bu hakkınız var. Askerlik gibi avukatlık stajı, fahri asistanlık ve yurtdışı doktora öğrenimi süresi sigorta girişini geri çeker.

4 - Soru: Merhaba 01.12.1981 doğumluyum. Çalışma hayatına 23 Haziran 1996 yılında 16 yaşında başladım. İlk isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olarak 28.08.2000 başlayıp devamında SSK olarak devam edilmiş olup toplamda 5.585 günüm var. Emeklilik için EYT geçerli olur mu ya da geriye dönük işvereni mahkemeye verip kayıp olan yıllar için davacı olup sonuç alabilir miyim?

Cevap: Geriye dönük sigortasız çalışmaların tespitinde 5 yıllık hak düşürücü süre var. Bu süre geçtiyse ne yazık ki hak talep edemezsiniz. Diğer yandan sigortalılık süreniz de 18 yaşından itibaren hesaplanır.

Haberin Devamı

5 - Soru: Merhabalar, 29.07.1975 doğumluyum, 01.08.1997 tarihinde SGK girişim. Mevcut 60 gün ödenmiş primim var. 21.08.2000 tarihinden beri özel bir bankada banka sandığına bağlı olarak aralıksız çalışıyorum, hizmet birleştirmesi de yaptım. Banka özel sandık olduğundan ödenen primlerim e - Devlet üzerinde gözükmüyor. E - Devlet çalışma hayatı üzerinden yaptığım sorgulamada, emeklilik yaşım 57, prim gün sayısı 5900 ve sigortalılık süresi 25 yıl olarak izleniyor. EYT çıkarsa emeklilik hakkı kazanır miyim?

Cevap: EYT’den yararlanabilirsiniz. Hizmet birleştirmesi yaparsanız e - Devlet’te hizmetleriniz gözükür.

 

 

 

 

 

Yazarlar