21.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Slovenya üzerinden Avusturya’ya ulaşan ve Akdeniz, Balkanlar ile Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan kara yolu ağındaki en önemli nokta olarak kabul edilen Karavanke Tüneli’nin kazı çalışmaları tamamlandı. Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz İnşaat tarafından yapılan proje, aynı zamanda Slovenya’da bir Türk şirketi tarafından yapılan ilk altyapı projesi oldu. Slovenya ve Avusturya sınırının ortasından geçen tünelin 2025’in üçüncü çeyreğinde tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.
Tünelde ışık görünmesi nedeniyle 18 Mart 2024’te Slovenya hükümeti tarafından Hrusica’da bir tören düzenlendi. Törene Slovenya Başbakanı Robert Golob, Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Türkiye’nin Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan, devlet yetkilileri ile Cengiz İnşaat yöneticileri ve çalışanları katıldı.
Zorlu şartlar
Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz, “Slovenya sınırları içinde inşa edilen en uzun karayolu tüneli olan Karavanke, elverişsiz zemin koşulları, yeraltı suyu çıkışı ve yoğun metan gazı varlığı gibi nedenlerle çok zorlu şartlarda çalıştığımız, ileri mühendislik bilgilerimizi aktardığımız bir proje olarak gerçekleşti. Proje için iki kez yapılan ihalenin ikisini de biz kazanarak, ülkede altyapı projesi yapan ilk Türk şirket olduk” dedi.
Verimli bir rota
Alp Dağları’nda bulunan Hrusica bölgesinde yapımı devam eden Karavanke Tüneli hakkında bilgi veren Cengiz, yapım işinin tünel, iki köprü, portal binası ve idare binasından oluştuğunu belirterek şunları söyledi: “Bölgede bulunan tünel yetersiz kaldığı için ona ek olarak bu tünelin yapılması kararı alındı ve iki ülke, kendi bölgelerinde kalan bölüm için ihale yaptılar. Toplam uzunluğu 7.822 metre olan Karavanke Tüneli’nin Slovenya tarafındaki 3.446 metrelik kısmını biz inşa ediyoruz. Tünel açıldığında, 1991 yılında tamamlanan ve halihazırda faaliyette olan diğer tünelin renovasyonu yapılacak ve bu süre içinde bizim tünelimiz tek tüp olarak gidiş geliş için kullanılacak. Eski tünelin renovasyonu tamamlandığında ise bizim tünelimiz sadece Slovenya – Avusturya yönü için trafiğe açılacak. Karavanke Tüneli, bölgesel kalkınmaya, ticarete ve turizme katkıda bulunurken yolcular ve kargolar için de uygun ve verimli bir ulaşım rotası sağlayacak.”
Rakamlarla Karavanke Tüneli
- İhale bedeli 120.2 milyon euro, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.
- Yapımına Mart 2020’de başlandı.
- Nisan 2025’te tamamlanacak.
- 2025’in üçüncü çeyreğinde trafiğe açılacak.
- Projede 175’i Türk, 225 kişi istihdam ediliyor.
- Trafiğe açıldığında üç yılda toplam 15 milyon aracın geçmesi bekleniyor.
Cengiz İnşaat yurt dışında büyüyor
Slovenya ve Bosna Hersek’te otoyol, Hırvatistan ve Makedonya’da demiryolu işlerini takip ettiklerini, bunların ihale süreçlerinin yakında sonuçlanabileceğini belirten Asım Cengiz, şunları söyledi:
“Romanya’da ise MNG ile birlikte 1 milyar euro’luk bir projemiz yürüyor. Yurt dışında devam eden projelerimizin toplam büyüklüğü 3.5 milyar euro civarında. Yurtdışında büyümeye devam ediyoruz. Birinci hedef olarak Balkanları belirledik. Balkanlar’da 6-7 yıl içinde yaklaşık 15 milyar euro’luk altyapı projeleri planlanıyor. Cengiz Holding’in faaliyetlerinde inşaatın payı, ciro olarak yüzde 7 civarında… Bu yüzde 7’nin yüzde 80’i de yurtdışı işlerimizden geliyor. İnşaatın payı bu seviyede kalacak. Oransal olarak daha fazla büyütmeyeceğiz. Ancak yurt dışının payını yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyoruz.”
Hayalindeki okulu Ankara’da yapıyor
Yaşadığı topluma faydalı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istediğini belirten Asım Cengiz, “Bu hayalimi gerçeğe dönüştürmeye çok yaklaştım” diyerek şunları anlattı:
“Ankara’da okul inşaatına başladım. Hedefimiz 2025 sonuna yetiştirmek. Okul öncesi eğitimden lise sonuna kadar eğitim verecek. İçerisinde Anadolu’nun her köşesinden gelecek öğrencilere de hizmet verecek 50 odalı bir yurt planladık. Toplam 600 öğrenci kapasiteli olacak. Ticari bir amaç gütmeden, maddi durumu iyi ailelerin çocuklarının parayla okuyacağı, maddi durumu elvermeyen yetenekli ve başarılı çocukların burslu okuyacağı bir eğitim kompleksi kurguluyoruz. Özel okul yatırımcısı iş insanlarından birkaçı projeyi yerinde gördü ve bana “Sen deli misin? Bu kadar para yatırıp da geri alma şansın yok” dedi. Benim bu parayı geri almaya zaten niyetim yok. Okulun idaresini kızlarıma devredeceğim. Devrederken de bir şartım var. En fazla 2 şubesi olan bir okul olacak. 3’üncü şubeyi açmalarına müsaade etmeyeceğim. Çünkü eğitim kalitesinin düşmesini ve bu hayalimin ticarileşmesini asla istemiyorum.”
Eyfel Kulesi kadar çelik
- Slovenya Başbakanı Robert Golob, şunları söyledi: “Karavanke Tüneli’nde, Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşdeğer 2 bin 300 ton çelik kullanılmış olacak. Eyfel’i kulemizi bir dağın altına koymanın bizim için siyasi, ekonomik ve lojistik değeri var. Limitleri zorladığımız ve komşularımızla bağlantı kurduğumuz zaman, sorunların nasıl çözüldüğünü görüyoruz. Bu tünel, Slovenya ve Avusturya tarihi için de son derece önemli bir projeydi. Tüm zorluklara rağmen zorluklara rağmen, çok hızlı ilerlendi ve proje başarılı bir şekilde tamamlandı. Bu bize, doğru bir müteahhit seçmenin önemini bir kez daha gösterdi.”
‘Özveri ile çalıştılar’
- Slovenya Ulaştırma Bakanı Alenka Bratusek törende yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Bu proje bizim açımızdan siyasi bir sorumluluktu. Projeyi hayata geçiren Cengiz İnşaat ve diğer yüklenici firmalara teşekkürlerimi sunuyorum. Pandemi döneminin zorluklarına rağmen büyük bir özveri ile çalıştılar.”