13.08.2013 - 11:09 | Son Güncellenme:
Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et ürünlerinde karışıma son veren tebliği yayınlamasının ardından geçen 5 aylık sürede karışım ağırlıklı çalışan firmalar tek tek kepenk indirmeye başladı.
Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı "200'e yakın küçük firma rekabetle baş edemeyerek kapandı. 3-4 büyük firma ise iflas sinyali veriyor" dedi.
Türkiye'nin en büyük et üreticilerinden Aytaç'ın finansal krizin yanı sıra uygulamalara ayak uyduramayarak Çankırı Çerkeş'teki tesislerinde üretimi durdurmasının ardından gözler et ve et üreticilerine çevrildi. 1-2 liraya satılan salam sosislerin olağanüstü derecede yaygınlaşarak halkın sağlığını tehdit etmeye başlaması Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirmişti.
İşini düzgün yapan ayrıştı
Bakanlık, AB standartlarına uyum kapsamında kırmızı et ve tavuk ürünlerinin karışımı olan salam, sucuk ve sosis gibi ürünlerin karışımını yasaklamıştı. Tebliğ, yüzde 100'lük üretime geçişi sağlayamayan firmaları ise zora soktu.
Bılıkçı, tebliğ sonrasında sektörün daha iyi bir yapıya kavuştuğunu ifade ederek "Kaliteden ödün vermeyen firmaların satışları yüzde 40 arttı" dedi. Türkiye'de 600'e yakın et ve et üreticisi bulunduğunu ifade eden Bılıkçı "Marttan sonra işini düzgün yapanlar ayrıştı. Rekabet edemeyenler ise sıkıntıya düştü. Uygulamaya ayak uyduramayan yerel ufak tefek 150-200'e yakın firma işi bırakarak, sektörden çekildi. 3-4 tane daha fire verecek büyük firma var. Bunlar da yıl sonuna kadar iflas noktasına gelebilir" diye konuştu.
Artık et yerine ot yemiyoruz
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, karışımlı et ürünlerinin yasaklanmasının ardından Türk halkının daha sağlıklı ürünler yemeye başladığını söyledi. Yalçındağ "Bakanlığın yaptığı düzenleme 'devrim' niteliğindedir. Köfteye soya, dönere tavuk kattılar. Artık et yiyoruz diye ot yemiyoruz" dedi.
Kaynak: Star gazetesi