EkonomiSavunma sanayiinde büyük iş birliği

Savunma sanayiinde büyük iş birliği

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli savunma sanayii grubu EDGE ile Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmaları Ankara’da buluştu. Firmalar arasında 300’ün üzerinde görüşmeler yapılırken, buluşmanın toplam değerinin 30 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Savunma sanayiinde büyük iş birliği

HANDE ATILGAN Ankara - SAHA İstanbul, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli, silah sistemleri tasarım ve üretiminde dünyada ilk 30 içinde yer alan EDGE Group ile dev bir iş birliği gerçekleştirdi. Ankara’da 125 firma, BAE’nin savunma sanayii çatı kuruluşu olan EDGE’ye bağlı 5 kümelenme çerçevesinde gelen firmaların karşısında ürünlerini görücüye çıkarırken, firmalar arasında 300’ün üzerinde görüşme yapıldı. EDGE, Türkiye’nin önde gelen 23 firması ile sipariş sözleşmeleri imzalarken, ikili görüşmelerle buluşmanın toplam değerinin 30 milyar doları geçmesi bekleniyor. İmza töreninde, EDGE tarafından BAE’de SAHA İstanbul firmalarının iş birliği imkanlarını kolaylaştırmak için MALATH adında özel şirket ve bir ofis açıldığı da duyuruldu. Programın açılış konuşmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, TBMM Sanayii Komisyonu ve BAE ile Dostluk Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün de katılımıyla yapıldı. 

Haberin Devamı

Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır , 2018’den beri sanayii üretiminde yüksek teknolojinin lokomotif olduğuna işaret ederek, “Bu yaklaşımın işaret fişeğini savunma sanayiinde yaktık” dedi. Savunma sanayii değer zincirinde 3 bine yakın firma ve 80 bin kişilik nitelikli insan kaynağının rol oynağını belirten Kacır “Büyük savunma yatırımlarında mutlaka çok uluslu iş birlikleri oluyor. Yapacağınız yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarını, başlatacağınız inisiyatifleri Bakanlık olarak en güçlü şekilde destekleyeceğimizi bilmenizi isterim” dedi. 

‘Kader ortaklığı’ 

MSB Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de, BAE ve Körfez’in güvenlik ve istikrarını Türkiye’ninkinden ayrı görülmediğinin altını çizerek, ortaklıkların mevcut iş birliğini derinleştireceğini söyledi. TBMM Sanayii Komisyonu ve BAE ile Dostluk Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ise “EDGE Grubu sanayii sektörümüzün adeta yerli bir unsuru hale geldi” dedi. Varank, “Büyük şirketlerin yanı sıra çok başarılı girişimlerimiz de var. (Yatırımcılar) Henüz uluslararası anlamda tescil edilmeyenleri de mutlaka değerlendirin” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Ürün çeşidi 230’a çıktı’ 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de ihracat yapılan ülke sayısının 170’e, ürün çeşidinin ise yaklaşık 230’a çıktığına dikkat çekerek, ihracatta 10 milyar dolar büyüklük hedefine yaklaşıldığını vurguladı.

“2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülmekteyken, bugün 850 proje üzerinde çalışmaktayız. Proje hacmimizi 5.5 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine çıkarmış bulunuyoruz. Ar-Ge harcamalarımız ise 2,6 milyar doları geçti” bilgilerini veren Görgün, şöyle devam etti:

“Biz EDGE’nin 4 grupta (Hava, kara, deniz araçları ve akıllı silah sistemleri) topladığı faaliyet alanlarının her birinde ticaretten ziyade kader ortaklığı yapmak istiyoruz. Bu bağlamda hem iki ülkenin gelecekteki ihtiyaçlarını hem de üçüncü ülkelerin ihtiyaçlarını birlikte karşılamayı öneriyoruz.” 

Programın ev sahibi SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da, “Türkiye ve BAE yeni başarı hikayelerine imza atacak” ifadelerini kaydetti. EDGE Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Bannai de “Bu iş birliği ülkelerimiz arasındaki savunma bağlarını güçlendirerek sektörlerimiz için sürdürülebilir bir geleceği teşvik edecektir” diye konuştu.