EkonomiSavunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den 'TCG Anadolu' değerlendirmesi

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den 'TCG Anadolu' değerlendirmesi

10.04.2023 - 12:30 | Son Güncellenme:

TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "devrim niteliğinde yüzen şehir" olarak değerlendirdi.

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanın hizmetine girdi.

Haberin Devamı

TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı.

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, Türk donanmasının gücüne güç katacak ve caydırıcılığını artıracak.

SİHA'LARA ÜS OLACAK

TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor.

Ayrıca gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı'nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, şu ifadeleri kullandı: TCG Anadolu uçak gemisi olarak biliyor. Çok sayıda aracı taşıyabiliyor. Müthiş bir güç aktarma platformu olacak.

DONANMAMIZIN EN BÜYÜK AMİRAL GEMİSİ

Muadillerinden epeyce farklılaştırdık. Çıkartma gemileri var. İDA'larımız bunların içerisinde yer alabilecek. Donanmamızın en büyük amiral gemisi. Afetlerde de görev alacak. Kurtarma operasyonlarında da hizmet verebilecek.

"BUNU YAPMAMIZ BİR DEVRİM NİTELİĞİNDE"

Yabancılardan çok daha ucuza mal oldu. Her milli sistem önümüzdeki süreçte yeni özellikler katma fırsatı veriyor. 

Önümüzü tıkayanlar olabilir. Onlara rağmen bunu yapmamız bir devrim niteliğinde. Bu gemide çok verimli işbirliği yaptık. Bu gemiyi başka bir boyuta taşıdık.

Yüzen şehrin içine girdiğinizde kaybolursunuz. Gezmekle bitiremezsiniz. Pandemi ortamında üretimini yaptık."

"ÜZERİNDE YÜZLERCE TEKNOLOJİ VAR"

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, TCG Anadolu'nun sacdan bir gemi olmadığını, üzerinde yüzlerce teknolojinin bulduğunu ve Türkiye'nin uzak mesafelerdeki çıkarlarını korumak için gerektiğinde kuvvet taşıyabileceğini söyledi

Yarar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bütün zorluğu SSB çekti. 2015'den bu yana süreci yönetiyorlar. Israrla bahsettiğimiz birşey var, bunu yapabilirsiniz ama herkes kapısını size açarsa. Yüzde 70 yerlilik oranını tutturmak çok kolay birşey değil. Sacdan yapılmış bir gemi değil, üzerinde yüzlerce teknoloji var. Bunun içinde Aselsan, zırhlı araç üreticilerinden tutun da savunma sanayinin gücü bu gemi için çalıştı. Bu gemi yalnızca deniz kuvvetlerin güç katmayacak, hava, kara kuvvetlerine çarpan sağlıyorsunuz. Bu gemi Türkiye'nin uzak mesafelerdeki çıkarlarını korumak için gerektiğinde kuvvet taşıyabileceği bir gemiden bahsediyoruz. 1200 askerden bahsediyoruz. Çok küçük rakam değil. Onlarca SİHA, Akıncı gibi insansız savaş uçağı olacak. Üzerinde bir deniz insansız savaş uçağı kalkabilen ilk uçağı olacak. Bu gemi başladığından biraz daha uzatıldı diye biliyorum. Normal eşiti olan gemiden Türk versiyonuna çevrildi. Üzerindeki ekipmanlar Türk oldukça her şeyi değiştirebilmek mümkün. İlk defa deniz aracından seyir füzesi atıldı. Bunun içinden gemilerden önce bunların çıktığını düşünün. Onlarca geminin çıkıp sahile göreve gittiğini düşünün. İ sınıfı 3 geminin sacının yapılıp üretime geçildiği bir ilk yaşanıyor. 3 fırkateynin inşası ilk defa yapılıyor.