EkonomiSavunma SAHA'ya indi! Hedef 2 milyar dolar

Savunma SAHA'ya indi! Hedef 2 milyar dolar

22.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada adından söz ettiren Türk savunma sanayii, bu yılın en büyük sektörel buluşmasına hazır. Sektörün dünyaya açılan kapılarından biri olan Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı-SAHA EXPO, “Teknolojiye Hükmet, Geleceği Şekillendir” temasıyla bugün ziyaretçilerini karşılamaya başlıyor.

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

İhracat hedefleri konusunda önemli bir mesafe alan Türk savunma sanayii, bu başarıyı daha da büyütmek için SAHA EXPO’ya güçlü bir katılım gösteriyor. Fuar, 1200’den fazla firması ve 29 üniversitesi ile Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul organizasyonuyla, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve diğer sivil ve askeri kamu kurumlarının katılımı ve desteği ile gerçekleştiriliyor. İki yılda bir düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) ziyaretçilerini ağırlayacak.

Haberin Devamı

1478 FİRMA KATILIYOR

İFM’de toplam 90 bin metrekare alanda dördüncü kez düzenlenen SAHA EXPO’ya; bu sene 120 ülkeden üst düzey katılım sağlanıyor. 1478 katılımcı firma, 300’den fazla resmi ve 150’den fazla ticari delegasyon katılıyor. 150 bin ziyaretçi, 25 bin B2B görüşme, 300’den fazla ürün lansmanı, 200’den fazla imza töreni, 12 uluslararası panel ve keynote hedefleniyor. Bir başbakan, 23 bakanın katılım sağlayacağı SAHA EXPO 2024, 358 resmi heyeti ağırlayacak. Resmi heyetlerin yanında, SAHA EXPO 2024’e gelişen savunma sanayii ihracatını arttıracak ve yeni iş birlikleri kuracak 178 yabancı alım heyeti de katılacak.

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

GEMİLER ZİYARET EDİLECEK

Bu sene SAHA EXPO’da bir ilk olarak yerli ve milli imkânlar ile üretilmiş harp gemileri ve insansız deniz araçları Sarayburnu ve Ataköy limanlarında resmi heyetlerin ve katılımcıların ziyaretine açılıyor. Türk savunma sanayiinin son dönemde Deniz Kuvvetlerine kazandırdığı çeşitli platformlar bu kapsamda tanıtılıyor.

Haberin Devamı

SAHA EXPO, B2B ve G2G görüşmeleri, sektöre yön veren ulusal ve uluslararası panelleri, imza törenleri, çeşitli ürün lansmanları, dünyanın her bölgesinden gelen çok sayıda resmi ve ticari heyetleri, yatırımcı görüşmeleri, girişimcilere özel programları ve gerçekleştirilecek yarışmalarla küresel ekosistemin tüm paydaşlarının bir araya geldiği bir buluşma ortamı sunuyor.

SAHA EXPO’da 300’den fazla ürün lansmanı, 200’den fazla sözleşme imzalanması bekleniyor. Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen çok sayıda ürün ve teknolojinin ilk kez sergileneceği fuarda, ana platformlar Kızılelma, Akıncı, Aksungur, kara araçları, deniz platformları gibi birçok muhtelif platform görülebilecek.

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR

SAHA EXPO’da 2 milyar doların üzerinde ekonomik değer yaratılması hedefleniyor. Türkiye’nin yükselen savunma ve havacılık üretim potansiyelini ve bağımsız üretim gücünü sergilemek için uluslararası bir platform olarak hizmet veren fuarda; stratejik öneme sahip birçok yüksek teknolojili ürünü sunulacak ve bunların bazıları ilk kez sergileniyor. Savunma, havacılık ve uzay sanayiinde bölgenin en büyük fuarı olarak nitelendirilen fuar, 120 farklı ülkeden 150 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKÂ DA ‘SAHA’DA

Fuar boyunca firmaları kendi profillerine en uygun firmalara yönlendirme yaparak zamanı verimli kullanma ve görüşmelerden en yüksek düzeyde fayda sağlamayı amaçlayan SAHA MATCH de sahada olacak. Katılımcılar arasında bağlantılar ve iş birlikleri kurmayı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmış yapay zeka destekli SAHA Match, katılımcılar arasında bağlantıları kuracak, iş birliklerini kolaylaştıracak. Firmalar, B2B Görüşme Portalı üzerinden raporlarında yer alan potansiyel müşteri veya tedarikçi firmalarla fuar süresince görüşme talebinde bulunabilecekler.

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

ROKETSAN GÖZDE ÜRÜNLERİYLE FUARDA...

Roketsan, SAHA EXPO’da son teknolojiye sahip ürünleri ve uzman kadrosu ile yerini aldı. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye’nin gücünü SAHA EXPO ile yakından tanıtma ve anlatma fırsatı bulduklarını belirterek “Roketsan olarak biz de üzerimize düşen görevi başarıyla yerine getirerek Avrupa’dan Asya’ya Amerika’dan Afrika’ya ürünlerimizi ihraç ediyor, bayrağımızı gururla dalgalandırıyoruz” dedi. Roketsan, fuarda CİRİT Lazer Güdümlü Füze, ATMACA Gemisavar Füzesi, SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi gibi 30’a yakın ürününü katılımcılar ile buluşturuyor.

Haberin Devamı

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

MİLLİ UÇAKSAVAR GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Yerli ve milli uçaksavar MHMG 127, ilk kez SAHA’da görücüye çıkıyor. Yerli ve milli MAR556 piyade tüfeği, MGT440 Tamburalı Bombaatar, TAC40 Tüfekaltı Bombaatar ve MSR308 Keskin Nişancı Tüfeği de fuarda dikkat çekecek ürünler. Uluslararası savunma sanayii piyasasına açılan ve ihracat potansiyelini artıran firmalardan olan Mertsav Savunma Sistemleri uluslararası aktör olma yolunda yaptığı AR-GE çalışmaları ve üretim kalitesi ile emin adımlarla ilerliyor.

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

DENİZDE OYUN DEĞİŞTİRİCİ SÜRPRİZLER

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk Donanması’nda göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfı korvetlerden bir gemi, SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir atacak. STM stant alanında ise İstif Sınıfı Fırkateyn, Ada Sınıfı Korvet, Lojistik Destek Gemisi, STM500 denizaltısı, STM MPAC Hücumbot, Sahil Güvenlik Gemilerinin maketlerini sergileyecek.

Haberin Devamı

KARGU ve TOGAN: Taktik mini İHA’da Türkiye’de ve dünyada öncü sistemler geliştiren STM, üç farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU’yu anti-personel ve zırh delici mühimmat başlığı ile fuar katılımcılarının beğenisine sunacak. Gözcü İHA TOGAN, mühimmat bırakan İHA BOYGA’nın yanı sıra akıllı dolanan mühimmat sistemi ALPAGUT, sabit kanatlı vurucu İHA ALPAGU da sergilenecek.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “SAHA EXPO’da hem uluslararası heyetlerle bir araya geliyor hem de tedarikçi ekosistemimizle buluşarak yeni iş birliklerine zemin hazırlıyoruz. SAHA EXPO’da ilk kez tanıtımını gerçekleştireceğimiz denizlerde oyun değiştirici sürprizlerimiz olacak” dedi.

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

EN GENİŞ KATILIM ASELSAN'DAN

SAHA EXPO’da en geniş ürün yelpazesine sahip firma olan ASELSAN, geleceği şekillendiren oyun değiştirici teknolojilerini dünya devleriyle buluşturuyor.

Türkiye’nin teknoloji lideri ASELSAN; SAHA EXPO’da en büyük stant alanına ve en geniş ürün yelpazesine sahip firması olarak boy gösteriyor. Fuara en geniş katılımı gerçekleştiren ASELSAN; insansız sistemler, uydu teknolojileri, askeri haberleşme, uçuş destek birimleri, elektro-optik sistemler, radar çözümleri, çok katmanlı hava savunma sistemlerini içeren ileri teknolojilerini sergiliyor. ASELSAN, fuarda 100’ü aşkın oyun değiştirici ürün ve sistemini uluslararası delegasyonların beğenisine sunuyor.

İLK KEZ TANITACAK

ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, günümüzün hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti drone sistemlerini de ilk kez SAHA EXPO’da tanıtıyor. Lansmanlarda Yeni Ağ Tabanlı Haberleşme Sistemleri arasındaki AcroSAT-Ka45-A, T-Link LOS-A, T-Link LOS-MG ile ARTCom 6993-A URAL’ı; KORKUT 25, BUKALEMUN ve KANGAL FPV olarak adlandırılan drone avcısı sistemleri global oyuncularla buluşturuyor.

HEDEF İHRACATLA DÜNYAYA AÇILMAK

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Fuar kapsamında milli üretim gücümüzü gösteriyor, stratejik ortaklıklarımızı genişletiyor ve iş birliği fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi. Akyol, “Fuar kapsamında zengin ürün portföyümüz ile dünyanın dört bir tarafındaki potansiyel iş ortaklarının yanı sıra küresel oyuncularla da görüşüyoruz. Böylece hem mevcut iş birliklerini geliştirmeyi hem de yeni ortaklıkların kapısını aralamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İLK 30’A GİRECEĞİZ’

“ASELSAN için artık ihracat odaklı büyümeyi ajandamızın ilk sırasına aldık” diyen Ahmet Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatla dünyaya açılma hedefimiz doğrultusunda ASELSAN’ın teknolojik kabiliyetlerinin geldiği noktayı SAHA EXPO’da savunma devlerine göstermenin gururunu yaşıyoruz. Dünyanın en büyük 42. savunma sanayi şirketi olarak ihracat odaklı büyüme stratejimiz çerçevesinde çözümlerimizi başta Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika, Güney Asya olmak üzere farklı coğrafyalarda daha fazla ülkeye ulaştırmayı hedefliyoruz. AselsaneXt vizyonumuz doğrultusunda ASELSAN’ı 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. SAHA EXPO’nun ASELSAN’ın global hedeflerini gerçekleştirmesi için önemli bir fırsat kapısı açacağına inanıyorum.”

Savunma SAHAya indi Hedef 2 milyar dolar

MİLLİ SİHA'LARIN GÜCÜ GÖKKURT İLE KATLANACAK

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen GÖKKURT Akıllı Mühimmat (GAM) Ailesi ilk kez SAHA EXPO 2024'te tanıtılacak.

Türk savunma sanayisi bünyesinde, dünyanın en çok ülkesine ihraç edilen milli silahlı insansız hava araçlarının vurucu gücünü artırmak amacıyla GÖKKURT (SKYWOLF) Akıllı Mühimmat Ailesi geliştirildi.

ASTECH DEFENCE, Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığı ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarında (SAHA EXPO 2024), GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi'ni (GAM) ilk kez sergileyecek.

Türk savunma sanayisi bünyesinde bugüne kadar seri üretime geçen çeşitli füze ve mühimmat projelerinde görev alan, 20 yılı aşkın deneyime sahip mühendis ekibinin bir araya gelmesiyle oluşturulan startup şirketi ASTECH, bu bilgi birikiminden hareketle yenilikçi ve özgün silah sistem çözümlerini hayata geçiriyor.